Küba'da Fidel Castro'nun tüm şirketleri kamulaştırışından yarım yüzyıl sonra mikro, küçük ve orta büyüklükteki özel şirketler geri dönüyor. 

İTHALAT-İHRACAT DEVLET KONTROLÜNDE

Çarşamba günü, yasanın yürürlüğe girmesinden on gün sonra hükümet 32 özel şirket başvurusunu kabul etti. İspanya merkezli El Pais gazetesi adada yapılan reformun adadaki ekonomik sistemin tek merkezde toplanan kurallarını radikal bir şekilde değiştirebileceğini yazıyor. Yeni şirketlerin 13'ü gıda sektöründen, diğerleri imalat, geri dönüşüm ve teknoloji gibi alanları kapsıyor.

Limited Şirketi olarak faaliyet gösterecek yeni özel şirketler en fazla 100 kişi çalıştırabilecek. Şirketlerin kredi ve finansman kaynağına ulaşımı olacak olsa da ihracat ve ithalat aracı devlet şirketi ile gerçekleştirilebilecek. Ancak yasa, 'avukat, mimar, mühendis' gibi kimi meslek gruplarının şirket kuramayacaklarına dair bazı sınırlamalar getiriyor.   

SEMBOLİK ANLAM

Aslında söz konusu yasa ada için yeni değil. Komünist Parti'nin 2011 yılında düzenlenen kongresinde kilit öneme sahip reform yasal olarak onaylanmıştı, ancak açıklanmayan nedenlerle uygulamaya geçilmesi on yılı buldu. El Pais, Kübalı yetkililerin 'ekonomideki devlet tekelinin kontrolünü kaybetmekten çekindikleri için bu kadar uzun sürdüğünü' söylüyor. 

Küba devrimiyle birlikte pek çok küçük işletme kamulaştırılmıştı. Kimi ekonomistler 'karma ekonomiye' geçiş için bunun olumlu bir adım olduğunu öne sürüyor. El Pais'e konuşan Omar Everleny 'küçük özel şirketlerin kamulaştırılmasından yaklaşık 54 yıl sonra tekrar açılmasını kabul etmenin sembolik bir anlamı olduğunu' belirtiyor.

BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

Kübalı yetkililer henüz hiçbir başvuruyu reddetmedi. Ekonomi ve Planlama Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 'ülkenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmak için' söz konusu adımların atıldığı bildirildi. Bakanlık, başvuruların hâlâ devam ettiğini kaydetti. Toplamda 35 şirketin kabulü açıklanırken bunların 32'sinin özel sektör olduğu aktarıldı. 

Çoğu başkent Havana'da bulunan şirketlerin bazıları şöyle, kauçuk ürünleri üreticisi PROVATGOM, tematik park etkinlikleri düzenleyecek olan Cinesoft Recreacion, Las Tunas merkezli hamburgerci TUHamburgesa...

AMBARGO VE EKONOMİK SIKINTILARA

Ülke ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde ağırlaşan ancak mevcut lider Joe Biden tarafından uygulanmaya devam eden ambargo dolayısıyla büyük bir ekonomik krizin içerisinden geçiyor. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden ABD ambargosu, özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte ada için çok daha kritik bir seviyeye geldi. Öyle ki Küba, Covid-19 ile mücadelede kilit öneme sahip ventilatör ve aşı gibi tıbbi malzemeleri ambargo nedeniyle ithal edemiyor. Tüm bunları kendi üretmek zorunda kalan Küba'da geçtiğimiz aylarda kısa ömürlü protesto gösterileri düzenlenmişti. 

Kaynak: Gazete Duvar