ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile yaptığı görüşme sonrasında, iki ülke arasındaki ilişkilerde "yeni bir döneme girileceği" belirtiliyor.

TUTUKLULAR KARŞILIKLI OLARAK SERBEST

Beyaz Saray üst düzey yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Küba'da yasa dışı yollardan internet erişimini genişletme girişiminde bulunduğu için 2009'dan beri hapiste olan ABD'li iş adamı Alan Gross, Küba ile varılan mutabakat neticesinde serbest bırakıldı.

Yetkili, Gross'un insani sebeplerden dolayı Washington'ın isteğiyle Küba hükümeti tarafından bırakıldığını kaydetti. Gross, ABD uçağı ile Küba'dan ayrılırken, söz konusu anlaşma çerçevesinde ABD'de tutuklu bulunan üç Kübalı da salıverildi. Üç Kübalının 2001 yılında yakalanan ve Küba Beşlisi olarak bilinen beş kişiden hapiste kalan son üçü olduğu söylendi.

İki ülke arasında ilişkileri "normalleştirmek" için ticaret ambargosunun kaldırılması ve karşılıklı olarak elçilik açılması planlanıyor.

KÜBA DEVRİMİ'NDEN BERİ İLİŞKİLER 'GERGİN'

1959’daki Küba Devrimi’nden bu yana ABD ve Küba arasındaki ilişkiler gergin. ABD Başkanı Obama, 2013’te iki ülke arasındaki politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. Obama’nın Küba’ya uygulanan ticari ambargoyu ve seyahat yasağını kaldırma yetkisi bulunuyor.

Kaynak: T24, Al Jazeera, BBC Türkçe