Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile başkent Şam’da bir araya geldi.

 

Annan, bir yıldır süren ve binlerce kişinin yaşamına mal olan isyan hareketinin sona erdirilmesi için geldiği Şam'da, Esad'dan olumlu tepki aldı.

 

Görüşmede adil, tarafsız ve bağımsız bir şekilde çalışmaya verdiği önemi belirten Annan; Suriye’nin içişlerine yönelik dış müdahaleyi reddettiğine vurgu yaparak çözümün  barışçıl olması gereğindeki inancını ifade etti.

 

Annan Suriye’de güvenlik ve istikrarı yeniden sağlayacak siyasi bir sürecin ve diplomatik diyalogun başlaması için Suriye hükümetiyle çalışabileceğini umut ettiğini kaydetti.

 

Esad, “terörist grupların” Suriye’de kaos yarattığını söylediği Annan'a, politik girişimlerin başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

 

Esad ayrıca, “Suriye’nin politik kaosu sonlandırmak adına ‘dürüst bir çaba’ göstermeye hazır olduğunu” söyledi. SANA haber ajansının verdiği bilgiye göre, Suriye lideri, politik çözüm bulunamamasının nedenini “terörist gruplar” olarak gösterdi.

 

Esad, “Suriye, tanık olunan olayların sona ermesi için dürüstçe çaba gösterip bir çözüm sunmaya hazır... Terörist grupların kaos ve düzensizlik yaymaya devam ettiği bir ortamda politik diyalog veya politik girişimler başarılı olamaz” dedi.

 

Annan, Esad ile yaptığı görüşmenin ardından herhangi bir açıklamada bulunmadı.

 

EN KISA ZAMANDA ATEŞKES
Annan, Şam’a hareket etmeden önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile değerlendirmelerde bulundu. Ban, New York’ta yaptığı açıklamada, “Annan’a en kısa zamanda ateşkes sağlanması konusunda taleplerimi ilettim” dedi ve ateşkes sağlanmasının ardından “kapsamlı politik çözümlerin” hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Annan, bugün Esad ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, yarın Suriye’yi terk etmeden muhaliflerle de bir araya gelmeyi planlıyor. Annan, muhaliflere politik çözüm çağrısı yaparken, muhalifler Esad güçlerinin şiddetli baskısı altında böyle bir seçeneğin mümkün olmadığını savunuyor.

 

SURİYE'YLE İLGİLİ KRİTİK ANLAŞMA

Rusya ve Arap Birliği, Suriye'ye askeri müdahale etmeme konusunda uzlaştıklarını açıkladılar.

 

Rusya ve Arap ülkeleri, Suriye'de şiddetin sona erdirilmesi ve bu durumun tarafsız gözlemciler tarafından kontrol edilmesi konusunda anlaştı.

 

Taraflar, Suriye'ye dış müdahaleye karşı çıkarken; insani yardımların ulaştırılması ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a destek konusunda da uzlaşmaya vardı.

 

Beş maddelik uzlaşma, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim el Sani tarafından açıklandı. Lavrov, Arap Birliğ'nin Suriye gündemiyle Kahire'de düzenlediği dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı.