ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün başlayan üç günlük Orta Doğu turuyla ilgili Kremlin'den açıklama yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bugünkü basın brifinginde "Biden'ın yükselen fiyatlar karşısında petrol üretimini artırmak için Suudi Arabistan-Rusya ilişkilerini zedelemeyi hedefleyecek adımlar atmamasını umduğunu" söyledi.

Reuters haber ajansına göre Peskov, Rusya'nın dünyanın önde gelen petrol üreticilerinin yer aldığı OPEC+ grubunda Suudi Arabistan'la çok değerli işbirliği olduğunu ifade ederek "OPEC+ anlaşmaları çerçevesindeyiz. Suudi Arabistan gibi önde gelen ortaklarla birlikte başardığımız işleri çok takdir ediyoruz” diye konuştu.

'ABD'NİN İKNA ÇABALARI BAŞARISIZ'

Rusya basınında Biden'ın söz konusu ziyaretiyle ilgili yorumlar da yer aldı.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, Izvestiya gazetesinde "Biden'ın Rusya ve Çin'e karşı cephe oluşturmak hedefiyle Orta Doğu ziyaretini gerçekleştirdiği ancak ABD'nin Suudi Arabistan'ı petrol üretimini artırmaya ikna çabalarında başarısız olduğu" yorumu yer aldı.

Haberde, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suudi Arabistan ziyaretinde bazı anlaşmalara varıldığı ve bunların ihlal edilmesine olasılık verilmediği" yönünde görüşlere yer verildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın Orta Doğu ziyaretinde OPEC+ ülkelerinden daha fazla petrol üretimi yapılmasını isteyeceğini belirtmişti.