Kiev, aylarca süren gerilimin ve yüksek tansiyonun ardından Rusya'nın Ukrayna'nın doğusuna yeni bir işgal başlattığını duyurdu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerel saat ile sabah 6 sularında yaptığı açıklamasında Ukrayna'ya yönelik yeni bir "özel askeri operasyon" başlatıldığını belirtirken; amaçlarının Ukrayna'yı "işgal etmek değil silahsızlandırmak" olduğunu belirtti. Putin, "Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Dünya, Rusya'dan hesap soracak" açıklamasında bulundu. Washington'ın ilerleyen saatlerde yeni yaptırımlar duyurması bekleniyor. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Putin'in topyekûn işgal başlattığını" ve Ukrayna şehirlerine topçu ateşi yapıldığını bildirdi.

İşte Rusya'nın, Ukrayna'ya yeni askeri operasyonunu resmen başlattığı gün olarak tarihe geçen 24 Şubat'tan dakika dakika gelişmeler...

Ukraynalı yetkililer, bir grup Rus askerinin Odessa'ya çıkartma yaptığını; bazılarının ise sınırı geçerek Harkov kentine girdiğini bildirdi. Bu şehirler, ayrılıkçıların değil; Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunuyordu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada roket saldırılarının  Kiev dışındaki bir havalimanındaki savaş jetlerini hedef aldığını bildirdi. 

Ülkenin acil durumlar servisi, çoğu Ukrayna'nın doğusu ve güneyinde bulunan 10 bölgeye saldırıların başladığını bildirdi. 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyulmaya başladı. BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi.

Kiev'den bildiren CNN muhabiri de şehir yetkililerine sorduğunu, sirenlerin "şehrin saldırı altında olduğu" anlamına geldiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı. Zelenski, vatandaşları sukûnete ve evde kalmaya çağırdı.

Rusya'nın Ukrayna şehirlerini vurmaya başladığına dair haberler uluslararası medyada yer almaya başladı. Aşağıdaki fotoğraf Harkov'dan...

Birleşmiş  Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısında son dakikada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. Guterres, "İnsanlığın adına lütfen savaşı durdurun" dedi.

Rusya devlet televizyonu RT'nin aktardığına göre Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ülkenin Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni toplantıya çağırarak sıkıyönetim ilan etmeye hazırlanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı"

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'nın Donbas bölgesine 'askeri operasyon' başlattıklarını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, "Dünya, Rusya'dan hesap soracak" dedi. Biden, ABD ile müttefiklerinin; 'birleşik ve kararlı bir şekilde' karşılık vereceğini ifade etti.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Putin, feci bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak" ifadelerini kullandı.

Rusya lideri Putin, televizyon kanallarında canlı yayınlanan açıklamasında, "Amacımız Ukrayna'yı işgal etmek değil. Ülkeyi silahsızlandırmak ve Nazi'lerden arındırmak" dedi. 

Kremlin uzun süredir Ukrayna'nın 'neo-Naziler' tarafından yönetildiğini iddia ediyordu.

Kaynak: T24