Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılacak görüşmelerin bugün başlamasını beklemediklerini söyledi. Peskov'a göre heyetler arası yüz yüze görüşmeler yarın başlayabilir.

Dmitri Peskov daha önce yaptığı açıklamada, görüşmelerde şu ana kadar önemli bir ilerleme sağlanmadığını söylemişti.

Peskov yine de yüz yüze görüşmelere İstanbul'da devam edilecek olmasının "önemli" olduğunu belirtmişti.

İstanbul'da yapılacak görüşmelere katılacak Rus heyeti taşıyan uçak Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün akşam bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Erdoğan ve Putin, Rusya-Ukrayna savaşında son durumu ve müzakere sürecini ele almıştı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kalındığı bildirilmişti.

Daha önce Ukrayna'dan yapılan açıklamada Türkiye'deki müzakerelerin 28-29-30 Mart tarihlerinde yapılacağı belirtilmiş, Rusya'dan yapılan açıklamada ise 29-30 Mart tarihleri verilmişti.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise İstanbul'daki görüşmelerin Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes ilan edilmesiyle sonuçlanmasını umduğunu bildirmişti.

Çavuşoğlu: Tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin Türkiye'de bir araya geleceğini söyleyerek, "Tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Türkiye'de yapılacak görüşmelerde egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda ısrarcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Zelenskiy, "Müzakerelerdeki önceliklerimiz biliniyor: Hiç şüphesiz egemenlik ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü. Etkin garantiler bir zorunluluk. Tabii ki amacımız mümkün olduğunca çabuk ülkemizde barış ve normal yaşama dönmek" dedi.

'Garantör ülkelerden biri Türkiye olabilir'

Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden Ihor Zhovkva, Türkiye'nin bu görüşmelerde Ukrayna'nın güvenliği için garantör olacak ülkelerden biri olabileceğini açıkladı.

Ukrayna müttefiklerinden gelecekte olası bir saldırıdan korunmasını sağlayacak yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri istiyor.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri arasındaki ilk tur müzakereler Rusya'nın müttefiki olan Belarus'ta yapılmıştı.

Ancak savaşı sona erdirmek için yürütülen diplomatik girişimlerde Türkiye de rol oynamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu öncesi bir araya gelmişti.

Kaynak: BBC Türkçe