Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği iddialarına kulak asmadığını, bunların provokasyondan ibaret olduğunu söyledi.

Ukrayna'dan 2014 yılında bağımsızlığını ilan eden Donbass bölgesindeki çatışmalar ve ateşkes ihmalleri sürerken açıklama yapan Peskov, Rusya'nın "savaş" kelimesini kullanmak isteyecek son ülke olduğunu savundu.

Batı ülkelerinin "Rusya'nın Ukrayna'ya işgal tarihi" açıklamalarına Rusya Devlet Başkanı'nın kulak asmadığını belirten Peskov, bunların provokasyondan ibaret olduğunu ifade etti.

Peskov ayrıca "Donbass'ta gerilim son noktaya çıktı. Küçük bir provokasyon tamir edilemez sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulundu.

SUNDAY TIMES'TAN "PUTİN İŞGAL EMRİNİ VERDİ" İDDİASI

Batı basınında "Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edeceğine" dair istihbarat bilgilerine dayandırılan haberler sürüyor.

Son olarak, Sunday Times gazetesine konuşan dört üst düzey İngiliz yetkili, Putin'in Ukrayna işgalinin emrini verdiğini iddia etti.

Yetkililer, "Donbass'ta sahte operasyonlar düzenleneceğini ve Ukrayna askerleriyle gerilim yaratılacağını ve ardından da Rus askerlerinin harekatının başlayacağını" öne sürdü.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy ise bu iddialar tepki gösterdi. Sky News'e konuşan Polyanskiy, Irak işgaline giden sürece atıfta bulunarak, "ABD ve İngiliz istihbaratına güvenmiyoruz" dedi.

MACRON, PUTİN İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan krizin sebeplerinden olan Ukrayna'nın NATO üyeliğine dair Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den açıklama geldi. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Zelenskiy, "Biz Ukrayna’da Avrupa’yı koruyoruz. Ukrayna'ya düşen bombalar Avrupa için de tehdit" iddiasını öne sürüp ülkesinin NATO'ya alınmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "tırmanan gerilimi yatıştırmak için" bugün Putin'le bir telefon görüşmesi yapacağı açıklandı.