ÖSYM’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği KPSS’de yaşanan kopya iddiasıyla ilgili adli soruşturmada, iptal edilen “eğitim bilimleri” sınavının yanı sıra, iptal edilmeyen “genel kültür” ve “genel yetenek” sınavlarının da incelemeye alındığı ileri sürüldü.

ÖSYM, 2010 yılında gerçekleştirdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yaşanan kopya iddiasıyla ilgili adli soruşturmada, iptal edilen “eğitim bilimleri” sınavının yanı sıra, iptal edilmeyen “genel kültür” ve “genel yetenek” sınavlarının da incelemeye alındığı ileri sürüldü.

Tolga Şardan’ın Milliyet'te yer alan haberine göre, iptal edilen “eğitim bilimleri” soruşturmasındaki gözaltıların ilk dalga olduğu, tespit edilen şüpheliler nedeniyle yeni operasyon yapılacağı belirtildi.

Habere göre, kopya iddiasını araştıran Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iptal edilen 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavının yanı sıra iptal edilmeyen 2010 KPSS Genel Kültür ve 2010 KPSS Genel Yetenek sınavlarıyla ilgili ayrı bir soruşturma yürütmeye başladı. İptal edilmediği için sonuçları halen geçerli olan ve pek çok kişinin devlet kurumlarında işe yerleştirilmesini sağlayan iki sınavla ilgili soruşturma yürüten savcılık, soru kitapçıklarını incelemeye başladı.

YÖK’ün incelenmek amacıyla 2010’da emniyete gönderdiği soru kitapçıklarının yanı sıra ÖSYM’nin imha etmediği ve depoda tuttuğu kitapçıklar üzerinde başlatılan incelemeler sonucunda değerlendirme raporları hazırlandı.

Bu kapsamda önce şüpheli görülen adaylardan 66’sına ait soru kitapçıklarındaki incelemede, 14’ünün sınav sorularını sınavdan önce gördüğüne dair “çok kuvvetli kanaat” oluştuğu, 16’sı için “güçlü kanaat” oluştuğu, 33’nün “zayıf da olsa kanaat” oluştuğu, üçü hakkında ise kanaat oluşmadığı belirtildi.

Bu incelemenin ardından ikinci partide kopya şüphesi taşıyan 140 adayın daha soru kitapçıklarında inceleme yapıldı. Bu incelemenin sonucunda da 26’sı için sınavdan önce soruları görmede “çok güçlü”, 50’si için “güçlü kanaat”, 49’u hakkında “zayıf da olsa kanaat oluştuğu”, 15’i hakkında ise kanaat oluşturacak emare bulunamadığı belirtildi.

Söz konusu raporlar doğrultusunda savcılık, iptal edilmeyen iki sınavla ilgili yaklaşık bin 500 kişilik şüpheli listesi hazırlayıp adli soruşturma başlattı.

Bu arada, savcılık soruşturması kapsamında yeni operasyonların yapılacağı da öne sürüldü. İptal edilen Eğitim Bilimleri sınavı çerçevesinde yaklaşık 200 kişilik şüpheli listesi bulunduğu, ilk aşamada bu listenin üçte birinin gözaltına alındığı belirtildi.