KPSS skandalının ardından 1 hafta geçti. Ancak soruların nasıl sızdırıldığı, kimin suça bulaştığı açıklığa kavuşmadı. Yürütülen soruşturma kapsamında tek bir gözaltı bile olmaması ise soru işaretleri oluşturdu.

Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavı kitapçığındaki soruların büyük bölümünün seçenekler dahi değiştirilmeden 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavında sorulduğunun ortaya çıkması büyük tepki çekmişti.

Emeklerinin çalındığını belirten binlerce aday, CİMER üzerinden şikâyette bulunmuştu. Sosyal medyadaki büyük tepkinin ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) resmi Twitter hesabından açıklama yapılmış ve iddiaların asılsız olduğu belirtilmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) inceleme talimatı vermişti. DDK, suç duyurusunda bulunmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmıştı.

Yürütülen soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınevi’nde arama yapıldı, soru kitapçıklarına el konuldu. Bu sürecin ardından ÖSYM Başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, KPSS’nin iptal edildiğini duyurdu ve sınava katılanlardan özür diledi.

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın KPSS skandalına ilişkin sorulara yanıt aradı.

Soruşturma ne durumda, neden gözaltı yok?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Yediiklim Yayınevi’ne ait 2 adreste arama gerçekleştirildi. Yayınevinin Kızılay ve Ostim’deki adreslerindeki aramalarda, çok sayıda dijital materyale ve soru örneklerine el koyuldu ve incelenmek üzere emniyete götürüldü. Skandalın patlak vermesinin ardından Devlet Denetleme Kurulu, ÖSYM, YÖK, MASAK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise ayrı ayrı inceleme başlattı.

Ancak skandalla ilgili bir gözaltı olmadı. Dikkat çeken başka bir detay ise ÖSYM’ye yönelik herhangi bir adli işlemin yapılmaması oldu. Soruşturma kapsamında MASAK tarafından yayınevi çalışanları ile ÖSYM çalışanlarının hesaplarındaki para akışının incelendiği de belirtildi.

Ertelenen sınavlar da inceleme altına alındı. Sınav kitapçıklarının hazır olduğu, bunlarda da çıkmış sorular olup olmadığına bakılacak. Bu kapsamda Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlar ile soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu.

Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim yayınevi yönetici ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve bazı kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırılıyor.

Kaç soru çalındı?

Sınav öncesi sızdırıldığı iddia edilen 20 soru uzman ekiplerce incelenirken, hazırlanan ön raporda 13 şüpheli sorunun olduğu belirlendi. Uzmanlarca yapılan incelemede 3 sorunun birebir aynı olduğu tespit edilirken, bu soruların cevap şıklarının örtüştüğü de ortaya çıktı. 10 sorunun ise benzerlik gösterdiği belirlendi. İncelemelerin ise halen devam ettiği bildirildi.

AYNI DERSHANEDEKİ 21 ÖĞRENCİNİN SINAVDAKİ YANITLARI AYNI

Başlatılan incelemede bir dershanede sınavdan kısa bir süre önce yapılan KPSS denemesindeki soruların bazılarının soru kitapçığında yer aldığı da belirlendi. Aynı dershanede eğitim alan öğrencilerden 21’inin sınavdaki yanıtlarının aynı olduğu kaydedildi.

Sınav neden iptal edildi?

Yetkililer, sınavla ilgili şaibeler olduğunu, sadece Yediiklim değil, başka yayınevleri aracılığıyla da soruların çalınmış ya da kopyalanmış olabileceğini söyledi. Yetkililer, sınav sorularının başka yayınevleri ile karşılaştırılacağını belirtti.

Diğer sınavlar da şaibeli mi?

KPSS ve diğer sınavların soru havuzları bu amaçla gözden geçirileceğini belirten yetkililer, gerekirse diğer sınavların da inceleneceğini ancak şu an önceliğin 2022 KPSS olduğunu vurguladı. Öte yandan 2010 ve 2011 yılında yapılan KPSS sınavlarında da şifre ve kopya iddiaları gündeme yansımıştı. Yine geçen nisan ayında yapılan Yabancı Dil Sınavı / 1 Arapça bölümündeki soruların bir kısmının AKDEM Yayınları’nın kaynaklarındaki sorularla örtüştüğü iddia edildi.

SORU YAZAN HOCALAR İNCELENİYOR

KPSS’nin iptaline yol açan ‘benzer’ soruları soru havuzuna sokan hocaların o soruları nasıl yazdığı da değerlendiriliyor. Soruları hazırlayan hocaların soru hazırlama kampına girerken üzerinde hiçbir şey getirmelerine müsaade edilmiyor. Hocaların soruları aklında tutarak bilgisayar ortamına aktarmış olabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan önümüzdeki sınavlar için de tedbirler alınmaya başlanacak. ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavların soru havuzu yeniden düzenlenecek.

ÖSYM çalışanları ve yöneticilerine yönelik iddialar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosunca yürütülürken, Yediiklim Yayınevi ve çalışanlarına yönelik soruşturmanın Müracaat ve Suçüstü Savcılığı’nca yürütülüyor.

Öte yandan yaşananların AKP-MHP arası bir çatışma olduğu, bir tarikatın ÖSYM’yi ele geçirmek için eski ÖSYM Başkanı Halis Aygün’e komplo kurduğu iddiaları da gündeme geldi. Yine soruların çalınıp çalınmadığı, eğer çalındıysa kim veya kimler tarafından çalındığı soruları da yanıtsız.

İLK SINAV 18 EYLÜL’DE

İptal edilen 2022 KPSS sınavında yeni takvim belli oldu. Buna göre iptal edilen KPSS sınavının ilk oturumu olan 2022-KPSS Lisans Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarının 18 Eylül 2022 tarihinde, 2022-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 24-25 Eylül 2022 tarihlerinde, 2022-ÖABT’nin 2 Ekim 2022 tarihinde yapılacağı açıklandı.