Zonguldak Kozlu’da 8 madencinin hayatını kaybetmesine neden olan iş kazasının ardından madenciler bugün ocağa inmedi. Eylem yapan madenciler insanca bir çalışma sistemine geçilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

TTK ÇAĞIRDI, AMA...

Taşeron şirket Star İnşaat, TTK’ye (Türkiye Taşkömürü Kurumu) ocaktaki hazırlık çalışmalarına devam etmek için başvurdu. TTK de kazanın meydana geldiği bölge dışında çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Taşeron şirket işçileri arayarak 22 Ocak’tan itibaren ocakta iş başı yapılacağını duyurdu. Ancak şirkette çalışan 110 işçi, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesi ile ocağa girmeme kararı aldı.

İŞ BAŞI TALEBİNE KARŞILIK, İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Sabah erken saatlerden itibaren taşeron firmanın şantiyesi önünde toplanan işçiler, şirketin iş başı yapma talebine karşı iş bırakma eylemi başlattı. Madenciler şirketin işçileri zorla çalıştırmak istediğini belirtti. İşçiler adına konuşma yapan Ayhan Gökgöz, şirket yetkililerinin “İşe girin, gelen gelir, gelmeyenin çıkışını veririz” dediğini aktardı.

"SESİMİZİ DUYUN ARTIK"

İşçiler, ocakta metre sistemi ile çalıştıklarını ve bu sistemin riskleri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Ocakta kaç metre ilerlersek o kadar para kazanıyoruz. Ayda 30 metre yaptığımızda 900, 35 metre yaptığımızda 950, 40 metre yaptığımızda 1000 lira para alıyoruz. Metre bize para kazandırıyor ama emniyetli çalışmamızı sağlamıyor. Performansa dayalı bir iş. Bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Şirket yönetimi işi metre hesabı aldığı için ’Ben ancak böyle para kazanırım’ diyerek diretiyor. Arkadaşlarımı arayıp, ’Ocağa gireceksiniz, eski düzene göre çalışacağız’ diyor. Biz de buna artık karşıyız. Zaten daha önce de karşıydık. Her yerde dile getirdik. Ama başaramadık.

"Mesela sondaj yaptıktan sonra, 1- 2 vardiya dinlendirmen lazım. Ama biz sondaj yapıldı, yarım saat sonra saldırıyoruz bacaya. 2 günde bir mutlaka bir arkadaşımız yaralanıyor, başına, ayağına taş düşüyor, parmağı kopuyor. Neden? Biz emniyetli çalışmıyoruz, biz metreye çalışıyoruz. Ne kadar metre o kadar para bizim için. Önce düşündüğümüz şey o. Eve ekmek götürmek zorundasın. Ne kadar metre yaparsan o kadar çok para alacaksın. Bu zihniyetten kurtulmak istiyoruz. Taşeron sisteminden, kölelik sisteminden kurtulmak istiyoruz. Artık kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bizim sesimizi duysunlar artık."

"SİSTEM DEĞİŞİNCEYE KADAR OCAĞA GİRMEYECEĞİZ"

Şirket yöneticilerinin ölen 8 arkadaşlarının ailelerini ziyaret etmediğini, 1 lira yardımda bulunmadığını anlatan Ayhan Gökgöz, sistem değişinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini, ocağa girmeyeceklerini söyledi. (sendika.org)