Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan, 19 gündür ablukanın sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’den gelen işkence ve infaz iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Atalan, Gazete Karınca’dan Altan Sancar’a değerlendirmelerde bulundu.

Atalan, Koruköy’deki uygulamalara yönelik, “Militanlara destek verildi” algısı yaratılıp köye kolektif bir cezalandırma amacının güdüldüğünü söyledi.

Köye giriş çıkışların hala yasak olduğuna dikkat çeken Atalan, köyde herhangi bir çatışma olmamasına rağmen operasyonun neden sürdüğüne dair askeri yetkililerin de kendilerine bir açıklama yapamadığını söyledi.

‘OPERASYONUN VALİLİKLE İLGİSİ YOK, TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR’

Atalan, köyde bulunanların yakınları ile görüştüklerini ve kendilerinin de endişeli olduklarını belirterek, köylülerden gelen haberleri şöyle aktardı:

Köyün dışına çıkabilen veya abluka başlarken köyde bulunmayan köy sakinleri de durumdan endişeli. Köy içerisinde bulunan yakınlarının hayatlarından endişe ediyorlar ve ulaşamadıklarını belirtiyorlar. Konu hakkında yalnızca Mardin Valiliği ile görüşebildik, ancak anladığımız kadarı ile yaşananların Valilik ile de bir bağlantısı yok, çünkü operasyon belli bir merkezden yürütülüyor. Yürütülen bu politika AKP’nin bilinen bir politikası. AKP her seçim döneminde yaratılan gerginlik ile kan dökülmesini sağlayarak siyaset yapmaya çalışıyor ve milliyetçi oyları kazanmayı hedefliyor.

“Köye karşı, ‘Militanlara destek veriyorlar’ algısı yaratılarak kollektif bir cezalandırma amacının güdüldüğünü düşünüyoruz” diyen Atalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

AKP zihniyetine karşı olan veya yandaş olmayan, seçimlerde HDP’ye oy veren köylere; kamuoyunda da kabul göreceğini bildikleri ‘terör operasyonu’ bahanesi baskı kuruyorlar.  Bu yolla köy sakinlerini caydırmayı ve korkutmayı hedefliyorlar ve köylülerin kendi oyları ile seçtikleri milletvekillerini de köylere almıyorlar. Referandum sürecine girdiğimiz dönemde 19 gündür, milletvekili olarak bir köye giremediğimiz gibi, köyde abluka ve sokağa çıkma yasağı da sürdürülüyor. Bizler, vekil olarak bir köye giremiyorsak, yaşanacak seçimin demokratik olduğundan bahsetmemiz mümkün değildir.

SOYLU’YA SORULAR

Atalan, Soylu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde ise şu soruları yöneltti:

*Sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerler üzerindeki abluka hali ne zaman kaldırılacaktır?

*Söz konusu yerlerde halkın sağlık hizmetine erişimde ve temiz içme suyu bulmada yaşadığı zorlukların giderilmesi amacıyla bir çalışmanız var mıdır?

*Köylülere işkence uygulandığı yönündeki tanıklıklara ve basında yer alan bilgilere istinaden, söz konusu iddialar hakkında şimdiye kadar başlatılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

*Bazıları fotoğraflarla sabit olmak üzere, köylülere işkence uygulayanlar hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

*Koruköy’de gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü belirtilen Abdi Aykut’a işkence uygulayan kolluk kuvvetleri kimlerdir? Söz konusu kişiler hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Koruköy’de yaşananlar konusunda kamuoyunu aydınlatmak amacıyla basın ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere köyde inceleme yapmak isteyenlere gerekli kolaylık sağlanacak mıdır?

*Mardin’de 10 Şubat 2017’den sonraki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar kapsamında kaç kişi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?

*Mardin’de 10 Şubat 2017’den sonraki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar kapsamında tespit edilmiş insan hakları ihlalleri nelerdir?

*Mardin’de 10 Şubat 2017’den sonraki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar kapsamında adli tıp raporuna göre hayatını kaybeden kişilerin ölüm sebebi nedir?

*Koruköy ve diğer sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde yurttaşın mağduriyetinin giderilmesi amacıyla bir çalışmanız var mıdır?