Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çankaya Köşkü'nde 16 bakan ve ekonomi yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirdiği "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sona erdi.

Virüsle mücadele için 100 milyar TL kaynak ayırdıklarını açıklandığını ifade eden Erdoğan, “Tedbir alarak takdiri Allah'a bırakacağız. Tehdit geçene kadar mümkün olduğu kadar evlerden çıkmayın”dedi.

Erdoğan salgına ilişkin "Covid-19 teşhis edilen kişi sayısı 200 bine, ölen kişi sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır. Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır. Mecbur olmayan vatandaşlarımız evlerinden çıkmasın” dedi.

Toplantı sonrası Ulusa Sesleniş konuşması yapan Erdoğan, “Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır" dedi.

"21'inci asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TÜRKİYE EN HAZIRLIKLI ŞEKİLDE YAKALANDI"

Türkiye'nin bu fotoğrafı özellikle kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak bunu oraya döndürmesi şart.

Son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanları ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde hamdolsun bu sürece en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır.

Dengeli politikalar, özel sektörün üretim gücünü desteklerken eğitim, sağlık, sosyal güvenlik alanlarındaki hizmetlerin kamu garantisiyle kesintisiz sürmesini sağlamıştır.

Batı ülkeleri ise kamu hizmetlerini görünüşe özel sektöre devrederek, başından savmıştır. Batı bugün hastanelerini, temel hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı.

'Ölen ölür kalan sağlarla devam ederiz' anlayışı ile batılı STK'ların devam ettiğini görüyoruz. Yaşadığımız süreci, derin arka planı, belirsiz geleceği göz önünde bulundurarak değerlendirmemiz gerekiyor.

Bunun için büyük güçlü Türkiye hedefimize 2053, 2071 vizyonlarımıza bağlılığımızı artırarak hep birlikte çok çalışacağız. 21. asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz. Aziz milletim, değerli basın mensupları, bilindiği gibi yeni koronavirüs veya Covid-19 hastalığı, 2019 yılı Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde tespit edildi.

Elbette bu süreçte adeta 'Koronavirüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı?' diye dizlerini dövenler, yalan haberlerle milletimizin moralini bozmaya çalışanlar da çıktı. Milletimizle birlikte bu sıkıntıyı da aynı şekilde karşıladık.

SINAVLAR ERTELENEBİLİR

Haziran ayında yapılacak liselere geçiş sınavı ve üniversiteye giriş sınavının soru hazırlıkları da tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Gelişmelere göre bu sınavları da ileri bir tarihe ertelemeyi gündemimize alabiliriz.

“FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN FİRMALARA DENETİMİ YOĞUNLAŞTIRDIK”

Vatandaşlarımıza fahiş fiyatlarla mal satmaya çalışan firmalara denetimleri yoğunlaştırdık ve cezai müeyyideleri etkinleştirdik.

“EVDE KALMA SÜRESİ 3 HAFTA İLE SINIRLI TUTABİLİRİZ”

Açıklanan tedbirlere riayet edersek, evde kalma süresini 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz.

"TEHDİT GEÇENE KADAR EVDEN ÇIKMAYIN"

Tedbir alarak takdiri Allah'a bırakacağız. Tehdit geçene kadar mümkün olduğu kadar evlerden çıkmayın.

MASKE KOLONYA DAĞITILACAK

65 yaş üzeri vatandaşlarımıza maske ve kolonya dağıtacağız.