Grip ve koronavirüsü, birbirlerine benzer semptomlar gösteriyorlar. Ancak iki virüs türünün birbirinden çok farklı etkileri bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, grip ve corona virüsü arasındaki 6 farkı açıkladı.

Grip ve koronavirüsü birbirlerine benzetilebilecek virüs türleridir. Ortak yönleri olmakla beraber aslında iki virüs türü oldukça farklıdır. Dünya Sağlık Örgütü de bu iki virüs arasındaki farkların daha net bir şekilde anlaşılması için bir rapor yayınladı. 

Koronavirüsü ve grip arasında benzerlik, iki önemli noktada görülüyor. Hem grip hem de corona virüsü, enfekte olmuş bir kişiye veya temas sonrası yüze dokunarak bulaşıyor. Ancak corona virüsü, öksürük veya hapşırıktan sonra havaya saçılarak da farklı insanlara bulaşabiliyor. 

Her iki virüs türü de insanları enfekte ettiklerinde benzer semptomların görülmesine neden oluyor. Hem corona virüsü hem de grip, insanların solunum sistemlerini çeşitli şekillerde hedef alıyor. İki virüs türü nedeniyle de yüksek ateş, öksürük ve halsizlik görülüyor. Hepsinden önemlisi iki virüs türü de zatürreye sebep olarak ölümcül hale gelebiliyor.

Mustafa Cihan Yılmaz'ın webtekno'da yer alan haberine göre, benzer yönlerinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, grip ve corona virüsünün birbirinden ayrıldığı altı noktayı özetledi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından altı çizilen altı fark şöyle: 

1-Koronavirüsü gripten daha yavaş yayılıyor

Yayılma hızı iki virüs türü arasında en önemli farkı oluşturuyor. Grip virüsü çok kısa bir kuluçka dönemi geçiriyor ve hızlı bir şekilde çoğalıyor. Dünya Sağlık Örgütü, grip virüsünün çoğalma hızının üç güne yakın olduğunu, corona virüsünün ise 5 ile 6 gün olduğunu açıkladı.

2-Deri Yoluyla Bulaşma

Deri yoluyla bulaşma, bir virüsün konak bir hücreye girdikten sonra üreyerek çevreye yayılmasıyla meydana gelir. Hastalığı bulaşıcı yapan şey viral dökülmedir. Bazı insanlar, corona virüsüne yakalandıktan sonraki ilk iki gün içinde semptomları göstermeden önce derileri yoluyla virüsleri yaymaya başladılar. Grip virüsünde ise semptomlar ortaya çıktıktan iki gün sonra deri yoluyla virüsün yayılması başlıyor. 

3-İkincil Enfeksiyonlar

Koronavirüsü yaygın bir şekilde ikincil enfeksiyonlara da sebep oluyor. Grip ise genellikle zatürreye sebep olabiliyor. Ancak grip hastalarının ikincil bir enfeksiyona yakalanmaları çok nadir olarak görülüyor. 

4-Koronavirüsü yetişkinler aracılığıyla yayılıyor

Koronavirüsü yetişkinlerin birbirlerine teması ile yayılıyor. Hastalık bu nedenle yaşlıları ve yetişkinleri çocuklardan daha fazla etkiliyor. Washington Post’un yayınladığı bir rapora göre çocuklar, korona virüsünün en kötü etkilerinden doğal olarak korunuyor. 

5-Koronavirüsü gripten çok daha ölümcül

Koronavirüsünün şimdiye kadar tespit edilen vaka/ölüm oranı yüzde 3 ile 4 arasında değişiyor. Ancak daha raporlanmayan birçok vaka olduğu düşünülüyor. Bu vakaların sayılara aktarılması korona virüsünün vaka/ölüm oranını düşürebilir. Grip virüsünün vaka/ölüm oranı ise koronavirüsünden çok daha düşük düzeyde: yüzde 0.1

6- Aşı ya da tedavi yok 

Grip virüsü için aşı ve tedavi yöntemleri bütün dünyada kullanılıyor. Ancak koronavirüsünün şu anda aşısı veya tedavisi bulunmuyor. Ancak bilim insanlarının koronavirüsüne karşı tedavi ve aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yoğun bir şekilde devam eden araştırmalar, virüsün tedavisinin bulunmasını sağlayacaktır.