Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, korona virüsü testiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kara, “Önce riskli ülkelerden, ardından tüm yurt dışından gelenlere test yapılması için karar alındı. Yeni aşamada ateşiniz, öksürüğünüz ve nefes darlığınız var ve burnunuz akmıyorsa sizde virüs olabilir. Bu kategorideki herkese test yapılacak” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından Avrupa merkezli küresel bir salgına dönüşen korona virüsü ile ilgili mücadele tüm hızıyla devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 37’ye, toplam vaka sayısı ise 1529’a ulaştı.

Yeni Şafak gazetesine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ilk korona virüsü vakasının 11 Mart’ta görüldüğünün altını çizerek 12 günlük süre içerisinde yapılan yaklaşık 25 bin testin az olmadığını ifade etti.

‘HERKESE YAPILSIN DEDİK’

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun riskleri aşama aşama belirlediğini söyleyen Kara, “Biz ilk süreçte Çin’den gelenlere bu testleri uyguladık. İran ve Avrupa ülkelerini de buna dahil ettik. En son aşamada ateşi ve öksürüğü varsa yurt dışından gelen herkese test yapma kararı aldık” dedi.

20 gün içerisinde Türkiye’deki test rakamlarının artacağını vurgulayan Kara, “Bilim Kurulu’nun artık vaka tanım önerisi şöyle:

Ateşiniz, öksürüğünüz ve nefes darlığınız var ve burnunuz akmıyorsa sizde virüs olabilir. ‘Bu kategorideki herkese test yapılsın’ dedik, önümüzdeki günlerde sayı çok yukarıya çıkacak. Bu aynı zamanda vaka çok olduğu için test yapılıyor anlamına gelmesin”

Kara, bundan sonraki süreçte halkın da çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kendi aramızdaki sosyal mesafeyi, toplu yaşam alanlarında, bulunduğumuz yerlerde, başka insanların bulunduğu yerlerde 1 metrelik mesafeyi korumamız lazım. Mümkün olduğu kadar evden çıkmamamız lazım. Özellikle yurt dışından geldiysek 14 gün evde kalmamız, en az kişiyle temas etmemiz, dışarıya da mümkün olduğu kadar çıkmamamız gerekiyor. Çıkacaksak da maske takarak çıkmamamız lazım.”