Koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk başladığı yer olan Wuhan’da virüse yakalanan iki doktorun ağır bir tedavi sürecinden sonra ten renklerinin koyulaştığı ortaya çıktı.

Biri 100 gün boyu yoğun bakımda kalan doktorların enfeksiyonu çok ağır geçirdiği ve tedavi sürecinde karaciğerlerinin hasar gördüğü belirtildi.

KANDAN OKSİJEN VERİLDİ

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, kardiyolog olan Yi Fan ve bir ürololog olan Hu Weifeng’e 18 Ocak günü Wuhan’da korona virüsü teşhisi kondu. Wuhan Pulmoner Hastanesi’nde tedavi gören iki doktora, kalp-akciğer makinesi ile kana doğrudan oksijen verilmesi dahil, ağır bir tedavi süreci uygulandı. Doktor Hu hastalığı o kadar ağır geçirdi ki, 100 gün boyu yoğun bakımda kaldı; yeniden konuşabilmeye 11 Nisan’da başladı.

‘İLK ÖĞRENDİĞİMDE KÂBUS GÖRDÜM’

Ancak iyileştiklerinde, iki doktorun da cilt pigmentasyonlarında koyulaşma meydana gelmişti. Doktor Yi, bu durumu ilk öğrendiğinde endişelendiğini anlatarak, “Bilincim açıldığında, özellikle de durumumu öğrendiğimde korktum. Sık sık kâbus gördüm” dedi.

‘DEMİR, KARACİĞERDE DEPOLANAMADI’

Doktorların ten renginin neden değiştiği ise tam olarak bilinmiyor. Çin’deki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Song Jianxin, iki doktorun da organlarının tedavi sürecinde zarar gördüğünü söyledi.

Song, karaciğerlerin düzgün çalışmaması nedeniyle, burada depolanması gereken demirin damarlara sızdığını, bu durumun da yüzde pigmentasyona yol açabileceğini belirtti.

İLAÇLAR MI YOL AÇTI?

Hu Weifeng’i tedavi eden doktor Li Shusheng ise ten rengindeki değişikliğin, iki doktora da ilk başta verilen ilaçtan kaynaklandığını öne sürdü. Li, iki doktorun da cilt renginin zamanla eskiye dönmesini beklediğini söyledi. CCTV’nin haberinde, doktorlara hangi ilacın verildiği belirtilmedi.

KARACİĞERİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR MU?

Saygın tıp dergisi Lancet’te mart ayında yayımlanan bir araştırmada, korona virüsü hastalarındaki karaciğer hasarının, virüsün karaciğer hücrelerini doğrudan etkilenmesinden kaynaklanıyor olabileceği belirtilmişti.

Araştırmada, kritik durumdaki hastalarda karaciğer yetmezliği görülebileceği, hastalığı hafif atlatanların karaciğerlerinin ise zamanla kendiliğinden normale döndüğü bilgisi verilmişti.

Kaynak: Duvar