17 Şubat’ta “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak” gerekçesiyle tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak’a kelepçe takmaya çalışan polisleri görüntüleyen Av. Bişar Alınak’a soruşturma açıldı.

Görev başındaki polisleri görüntülediği iddiasıyla TMK 6’dan hakkında soruşturma açılan Av. Bişar Alınak, Terörle Mücadele Müdürlüğü (TEM) tarafından ifadeye çağrıldı.

Soruşturma hakkında Demokrat Haber’e konuşan Alınak, soruşturmanın savunmayı hedef aldığını söyledi.

“Soruşturma ile amaç edilen hususun avukatın savunma hakkının gasp edilmesidir” değerlendirmesinde bulunan Alınak, “Avukatlar müvekkilleri lehine delil toplar. 68 yaşındaki müvekkilime (Mahmut Alınak) kelepçe takılmak istendi, yapılan hukuksuzluğu belgelemek için video çektim. Kelepçeleme  ile ilgili mevzuat açık. Güvenlik güçlerinin her hangi bir tutukluya kelepçe takması için kaçma şüphesi gerektirecek somut veriler olması gerekir, bunun dışında kelepçe takmak görevi kötüye kullanmaktır. Müvekkilim 68 yaşında hukukçu, yazar ve herkesin tanıdığı bir siyasetçidir. Ortada kelepçe takılmasını meşrulaştıracak hiçbir gerekçe yoktur” dedi.

Video çekimini engelleyen güvenlik güçlerinin ‘delil karartma’ suçu işlediğini savunan Alınak, söz konusu güvenlik güçleri hakkında hukuki yollara başvuracağını söyledi.

Savunama hakkının tehlikede olduğunu savunan Alınak, “Güvelik güçlerinin, video görüntülerini çekmemi engellemeleriyle “tahrik, delil karartma ve görevi kötüye kullanma” suçu işlenmiştir. Bununla ilgili hukuki yollara başvuracağım. Belli ki ‘korkmuyoruz’  ifadesi bürokrasinin bazı cenahlarını rahatsız etmiş” iddiasında bulunan Ülkenin tümüne sirayet etmiş korku ile yönetme biçimi yargının en önemli ayağı olan savunmaya da yönelmiş durumda” dedi.

İstanbul Barosu'na kayıtlı Avukat Ebru Timtik ve Ankara Barosu'na bağlı Avukat Aytaç Ünsal, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olduğunu anımsatan Alınak, “Toplumun her kesimini kıskaca alan korku iklimi ne yazık ki çok kıymetli meslektaşlarımız Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ölüm orucuna girip hukuk mücadelesi vermelerine sebebiyet vermiştir. Savunmanın güçsüz olduğu bir hukuk düzleminde bütün halklar savunmasız kalır, bu bağlamda hukuk çerçevesinde vicdanımızla ne pahasına olursa olsun hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

13 Şubat’ta ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla gözaltına alınan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, tutuklanmıştı. Alınak’a kelepçe takmaya çalışan polislere itiraz eden Alınak’ın oğlu Av. Bişar Alınak ve polisler arasında gerilim yaşanmıştı.

Mahmut Alınak’ta kelepçe takılmasının yasal olmadığını ifade ederek kelepçe takmayı reddederken, Av. Bişar Alınak’ın çektiği videodaki #korkmuyoruz ifadesi sosyal medyada gündem olmuştu.

Soruşturmaya neden olan söz konusu video:

Öte yandan Mahmut Alınak, 13 Mayıs’ta yargılandığı davanın ilk duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. Alınak’a 9 Haziran’da elektronik kelepçe takılmıştı.

TMK 6 MADDESİ?

İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler beş milyon liradan on milyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır. Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara beş milyon liradan on milyon liraya kadar ağır para cezası verilir. Bu Kanunun 14 üncü maddesine aykırı olarak muhbirlerin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar beş milyon liradan on milyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiillerin 5680 sayılı Basın Kanununun 3 üncü maddesindeki mevkuteler vasıtasiyle işlenmesi halinde, ayrıca sahiplerine de; mevkute bir aydan az süreli ise bir önceki ay ortalama fiili satış miktarının, aylık veya bir aydan fazla süreli ise bir önceki fiili satış miktarının, mevkute niteliğinde bulunmayan basılı eserler ile yeni yayına giren mevkuteler hakkında ise, en yüksek tirajlı günlük mevkutenin bir önceki ay ortalama satış tutarının yüzde doksanı kadar ağır para cezası verilir. Ancak, bu ceza elli milyon liradan az olamaz. Bu mevkutelerin sorumlu müdürlerine, sahiplerine verilecek cezanın yarısı uygulanır.

Demokrat Haber/Selda Manduz