Barış görüşmelerine devam eden Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) liderleri eylül ayında Pyonyang’da bir araya gelecek.

Liderler zirvesi öncesinde pazartesi günü bakan seviyesinde toplantı yapan iki ülke, önümüzdeki ay yapılacak görüşmenin gündemini belirledi.

Euronews’un haberine göre ikili ilişkilerin daha iyi hale gelebilmesi için öndeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Kuzey Kore Barışçıl Birleşme Komitesi Başkanı Ri Son Gwon, detaylar konusunda ortak bir karara varabildiklerini belirtti. Ri, “Eğer konuşmalar sırasında belirlenen problemler çözülmezse, öngörülmemiş başka sorunlar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

NÜKLEER SİLAHSIZLANMA KONUŞULACAK

Güney Kore Birleşme Bakanı Cho Myuong-gyon ise söz konusu problemlerin neler olduğunu belirtmedi. Cho, eylül ayında Kuzey Kore başkenti Pyongyang’da yapılacak zirvenin, Kuzey’de nükleer silahlanmanın sonlanması ve yarımadadaki barış sürecinin ilerlemesi için fayda sağlayacağını belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Güney Kore Başbakanı Moon Jae-in, iki ülke arasındaki görüşmeler kapsamında geçtiğimiz nisan ve mayıs aylarında, sınır kasabası Panmumjom’da buluşmuştu.

Ciddi sorunların yaşandığı Kuzey Kore, bu sene Güney’in yanı sıra ABD ve Çin gibi ülkelerle de ilişkilerini düzeltme girişimlerinde bulundu. (