Köpek maması, sadık dostlarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için gerekli olan temel ihtiyaçları arasında yer alır. Yavru ve yetişkinlik dönemlerine uygun mamalar ile beslenerek olası hastalıkların önüne geçilir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller, evcil hayvanlarınızın damak tadı düşünülerek üretilir. Kırmızı et, tavuk, balık ve meyveler ile zenginleştirilen mamalar köpek neler yer, sorusuna da yanıt olur. Kaliteli köpek maması çeşitleri, onların diş sağlığını koruduğu gibi sindirim sisteminin düzgün çalışmasına, tüy rahatsızlıklarına ve enerjilerini kaybetmelerine engel olur.

Yavru Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Köpekler, dünyaya geldiği andan itibaren hızlı bir büyüme sürecine girer. Anne sütü ile başlayan beslenme süreci, gelişimlerine uygun köpek maması türleri ile devam eder. Yavru köpek neler yer, sorusunun yanıtı, miniklerin ırk ve genel sağlık durumlarına göre şekillenir. Tam ve dengeli bir beslenme programı, sağlıklı ve konforlu bir yetişkinliğe geçiş dönemine zemin hazırlar. Beslenme sürecinde önemli unsurlar şunlardır;

      Yetişkinliğe geçiş dönemleri, köpeklerin ırklarına göre farklılık gösterir. Normal şartlarda, 3-4 hafta boyunca anne sütü ile birlikte yaş mama kullanımı önerilir. Ancak, küçük ırklarda 12 ve büyük ırklarda 24-36 ay süren yavruluk dönemi, mama seçiminde önemli bir rol oynar.

      Yavru ne kadar yemeli, sorusunun yanıtı sağlam bir planlama gerektirir. İlk 2-3 aylık süreç günde 4, 3-6 süreç ise 3 öğün verilir. Irklara göre değişse de, 6-24 aylık dostların günde 2 öğün beslenmesi tavsiye edilir.

      Yavru köpek maması içerisinde bulunan gıdalar, miniklerin kas ve iskelet sistemi başta olmak üzere cilt ve tüy sağlığını da korur.vc

      Evcil dostlarınızın iİhtiyaçları değişiklik gösterir. Yavru köpek ne yer ne içer sorusu da yine miniklerin ırklarına göre yanıtlanır. Büyük ırkların maması, düşük fosfor ve kalisyum içerir. Küçük köpeklerin ise, yüksek kalori bulundurup protein ve B vitamini içeren mamalar yemesi gerekir.    

Köpek Mamasının İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Yumurta, somon, kaju fıstığı, havuç, peynir ve tavuk gibi gıdalar, köpek neler yer, sorusuna yanıt olabilir ancak önemli besin kaynakları olan köpek maması çeşitleri oldukça geniştir. Birbirinden farklı aroma, koku, şekil ve besin değerine sahip olan ürünler, sevimli dostlarınızın gelişimini destekler. Köpek maması içeriğinde; ortalama %30 oranında et, meyve ve sebze, kalsiyum, fosfor, demir, bakır ve iyot mineralleri ile A, B1 ve D vitamini bulunması gerekir. Doğru bir köpek maması seçimi ile dostlarınızın aktif ve mutlu yaşamalarını sağlayabilirsiniz. 

Köpek Maması Çeşitleri Nelerdir?

Hayvansal gıdalar ile birlikte meyve ve sebze odaklı yiyecekler ve su köpek ne yer ne içer, sorusunu soran hayvanseverler için elbette yeterli olmayacaktır. Gıdaların pişirilmesi, sağlıkları açısından önemlidir. Köpeklere ne verilir, sorusunun yanıtı olarak kaliteli ve sağlıklı köpek maması çeşitleri öne çıkar. Ve genel olarak içeriklerine göre farklılık gösteren köpek maması çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

      Yüksek sıvı oranı ile yaş mama,

      Diş sağlığını koruyan kuru mama,

      Eğlenceli oyun ve eğitimlerin baş rol oyuncusu ödül maması,

      İçgüdüsel çiğneme gereksinimlerini karşılayan kemikler.

Köpek Mamasını Seçerken Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Kriterler

Yetişkin ve yavru köpek neyle beslenir sorusu, evcil dostlarınızın gelişim, ırk ve yaşlarına uygun köpek maması ile yanıtlanır. Sevimli yavrularınıza uygun ürünü seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar;

      Onların ihtiyaçlarını öğrenip seçim yaparak gelişimlerine destek olabilirsiniz.

      Yavru ve yetişkin köpeklere özel mama tercih etmeniz gerekir.

      Dostlarınızın en sevdiği lezzetleri bilip seçerek onları mutlu edebilirsiniz.

      Mamanın içeriğindeki protein, yağ, karbonhidrat ve aminoasit oranlarının yeterliliğini kontrol edebilirsiniz.

      Kilo, tüy ve diş gibi sorunlara sahip köpeklere düşük protein ya da kalorili gibi özel içerikli mamalar verebilirsiniz. 

Köpek Maması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Köpek günde ne kadar mama yer?

Bu sorunun yanıtı yavru ve yetişkin olmalarına göre değişir. Anne sütünden kesilen yavru köpekler, ortalama 6-7 haftalık olduğu zaman kuru mama verilir.

Yavru köpek ne zaman yemek yer?

Bu soru aylık gelişimlerine göre cevaplanır. 6. hafta ile 3. aya kadar günde 4, 3 ile 6 ay arası 3 öğün yer.

Yetişkin köpek ne kadar yemek yer?

6 ile 12 ay arası 2 öğün, 1 yaşından sonra ise kilosuna göre beslenir.

Köpekler ne zaman ve nasıl beslenir?

Mamaları güne yayarak verebilirsiniz. Dostunuz kabın içerisinde mama bırakıyorsa, mama oranını %10 civarı azaltabilirsiniz. 

Markamama'da Brit Care, Dr. Sacchi, Hills ve Petline gibi markaların küçük, orta ve büyük taneli mamalarını bulabilirsiniz. Tavuklu, biftekli, somonlu, hindi etli, kızılcıklı ve yaban mersinli gibi pek çok lezzete sahip geniş ürün çeşitliliğine Markamama'dan ulaşabilirsiniz. Siz de hemen uygun fiyatlardan faydalanarak evcil dostunuzun damak tadına uygun mamayı sepete ekleyebilirsiniz.