Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24-30 Temmuz arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıklamış ve Konya’da vaka sayıları 103,8’den 268,58’e yükseldiği belirtmişti. Bu sayılara göre Konya’da 17-23 Temmuz tarihleri arasında günlük 333 olan günlük vaka sayısı son verilere göre 863 oldu. Verilere göre artış, yüzde 158 olarak yansırken, Konya en çok vaka sayısı artan iller arasında ise 7. sırada yer aldı.

İKİ HASTANE YENİDEN PANDEMİ HASTANESİ İLAN EDİLDİ

Vaka sayılarındaki artış, hastanelere de yansıdı. Hastanelerin yoğun bakım üniteleri dolarken, acillerde de yoğunluk oluşmasından dolayı Konya İl Sağlık Müdürlüğü kent merkezinde bulunan Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Meram Devlet Hastanesi’ni yeniden pandemi hastanesi ilan etti.

AŞILANMADA TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

Öte yandan kentte görülen vakaların büyük çoğunluğunun delta varyantı olduğu öğrenilirken, aşı olmayanların sayısı ise Türkiye ortalamasının altında. Kentte aşı olanların sayısı yüzde 61,5 olurken, her yüz kişiden 40’ı aşı olmamış durumda.

Kentteki aşılamaya ilişkin açıklamalarda bulun Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç şunları söyledi: “Salgın hastalıktan kurtularak normal hayata dönebilmenin tek çaresi aşıdır. Artan vaka sayıları ile birlikte vatandaşlarımızın aşı olma isteklerinin de artış gösterdiğini görüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen halen aşı konusunda istediğimiz noktada değiliz. Aşılarla ilgili yanlış ve çarpıtılmış bilgiler Covid-19 ile olan mücadelemizi zorlaştırıyor. Vatandaşlarımızdan isteğimiz yetkili ağızlardan söylenmeyen hiçbir paylaşıma kesinlikle itibar etmemeleri ve en kısa sürede aşılarını yaptırmalarıdır." 

'HASTANEYE YATANLARIN YÜZDE 80'İ AŞISIZ'

Konya’da korona virüsünden odlayı hastanelere yatanların yüzde 80’nin aşı yaptırmayan kişiler olduğunu söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Eyüp Çetin, “Konya batıdaki şehirlerimizde aşı ortalaması en düşük illerimizden. Bundan dolayı da maalesef vaka sayılarımızda doğru orantıda arttı. İnsanlarımızda maalesef aşı yaptırmakta çok geç kalıyorlar. Hastanelerde yoğunluk artınca da İl Sağlık Müdürlüğü 2 hastaneyi yeniden pandemi hastanesi ilan etti. Bizim tabip odası olarak görüşümüz aşı olmayan insanların sosyal alanlara girişinin yasaklanması” dedi.

'SALGINLA MÜCADELEDE BAŞA DÖNDÜK'

Normalleşmenin sürecinin belirli kriterler göz alınarak yapılmadığını ve bunun da vaka sayılarında yeniden bir artışa sebep olduğunu söyleyen Çetin, “Normalleşmenin belli bir kriter dahilinde olması gerekiyordu. Maalesef insanlarımız normalleşmeyle birlikte salgın bitti gibi hareket etti. Düğünlerde maske takılmıyor, sosyal mesafe kuralı hiçe sayılıyor. Bunun yanında tatil beldelerindeki görüntüleri de herkes gördü. Şu an 4. Dalgayı yaşıyoruz ve salgınla mücadelede başa döndük” şeklinde konuştu.