Konya havzasında kuraklığa dikkat çeken Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Sadece meyve bahçelerine su verin, az su tüketin" uyarısında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya havzasının, uluslararası üç kuraklık kriterinden biri olan “hidrolojik kuraklığa” resmi olarak girdiğini, sadece meyve bahçelerine su verilmesi, rotasyonla sulama, ikinci ürünün ekilmemesi, az su tüketen bitkilerin ekilmesi gibi önlemlerin uygulamaya konulduğunu açıkladı.

Bülent Saroğlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre tarımsal sulama su sıkıntısı ve kuraklık riskiyle ilgili çok sayıda milletvekilinin farklı önergelerini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “ Türkiye su zengini bir ülke değildir. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 519 metreküp civarındadır” dedi.

“GÖL-SU Bin Günde Bin Gölet” projesiyle bu yıl sonuna kadar 739 gölet yapılacağını belirten Eroğlu, dengesiz yağışlarda taşkınlarla kaybolan suyu yakalamak amacıyla tersip bendi ve su kapanları kurulacağını da bildirdi.

HİDROLOJİK KURAKLIK NEDİR?

Hidrolojik kuraklık, uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yer üstü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikleri ifade eder. Depolama tesislerinde su seviyesinin düşmesi hidrolojik kuraklığın ön belirtisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye genelinde yağışların normallerin altında gerçekleşmesi sebebiyle tüm bölgelerdeki barajlarda geçmiş yıllara göre daha az su depolanmıştır. Ancak, Konya Kapalı Havzası dışında henüz hidrolojik kuraklık kapsamında sayılabilecek bölge bulunmamaktadır.