Konut fiyatları düşer mi? Üç büyük şehirde konut fiyatlarındaki son durum nedir? Emlak piyasasındaki anlık verilere dayalı en güncel rakamlar yazımızda.

2020 senesinin başlamasıyla birlikte Koronavirüs, tüm dünyada zorlu bir zorlu bir sürece girilmesine neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020’de salgını küresel Pandemi olarak ilan etti. Birçok ülke tarafından uygulanan seyahat kısıtlamaları ve sokağa çıkma yasakları ekonomik faaliyet alanlarının çoğunda yavaşlamaya sebep oldu. Kış mevsiminin de etkisi ile Pandemi tüm dünyada etkisini arttırdı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre toplam vaka sayısı dünya çapında 70 milyonun üzerine çıktı. Aşı üreticilerinden arka arkaya gelen sevindirici açıklamalardan sonra genel kanı, önümüzdeki sene içerisinde salgının kontrol altına alınabileceği yönünde.

Emlak sektöründe de bu süreçte dalgalanmalar yaşandı. Bununla birlikte salgının daha hafif görünüm sergilediği yaz aylarında kredi kampanyalarının etkisiyle konut satışlarında yüksek rakamlara ulaşıldı. TÜİK tarafından açıklanan veriler, Temmuz ayında ülke genelinde 229 bin 357 konut satışı gerçekleştiğini gösteriyor. Yaz sonu ile birlikte salgının ortamının yarattığı belirsizlik ve ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın sonucu olarak satış rakamlarında düşüşler gerçekleşti. Bunda uygulanan ekonomi politikalarında değişikliğe gidilerek kamu desteği ile fonlanan düşük faiz kampanyalarının sona erdirilmesi de önemli rol oynadı. Son açıklanan Ekim ayı rakamlarında da bu trendin devam ettiği görülüyor. Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. T.C. Merkez Bankası’nın Kasım ayı toplantısında politika faizini artırması birlikte kredi faizleri yönünü yukarı çevirdi. Bunun sonucu olarak da aylık konut satış rakamlarındaki düşüş bir süre daha devam edebilir. Yaz aylarında talebin aşırı şekilde artması konut fiyatlarında ciddi oranda yükselişe sebep oldu. Merkez Bankası’nın açıkladığı Eylül ayı konut fiyat endeksine göre konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,3 oranında artış göstererek %14 düzeyinde reel getiri sağladı. Flatfy’ın büyük ölçekli veri bir seti ile ürettiği infografikleri kullanarak konut fiyatlarındaki son duruma ilişkin hazırladığımız Kasım ayı emlak endeksi rakamlarını yazımızda bulabilirsiniz.

İstanbul’un ilçelerine göre daire satış fiyatları :

Emlak arama motoru olan Flatfy, birçok farklı emlak ilan portalından ve emlak ofislerinin kendi web sitelerinden alınan güncel emlak ilanlarını tek bir sitede buluşturarak ilan sayısı bakımından oldukça geniş bir seçenek havuzu ile büyük bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Makine öğrenimi ile emlak ilanlarını analiz ederek tekrar eden ilanları gruplandırıyor, ilanların kontrolünü yaparak yalnızca kriterleri sağlayan güncel ilanları kullanıcılara sunuyor. Flatfy, çeşitli dönemlerde bu verilere dayanan emlak istatistiklerinin yer aldığı raporlar yayımlıyor ve emlak fiyatlarındaki değişim trendleri hakkında alıcıları bilgilendiriyor. Kasım ayı konut fiyatları raporu yakın zamanda yayımlandı. Flatfy emlak arama motorunun verilerine göre 3 büyük kentimizde 2+1 daireler için Kasım ayı ortalama konut satış fiyatları şu şekilde gerçekleşti:

İstanbul

İstanbul'da 2020 senesine kadar önceki 3 yıl içerisinde emlak fiyatlarında sınırlı düzeyde artışlar yaşanmıştı. Bu yılın yaz aylarında oluşan talep patlaması nedeniyle fiyatlar belirgin şekilde artış gösterdi ve Eylül ayı itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre konut fiyatları artış oranı İstanbul’da %25,7’yi buldu.

İstanbul geneli için 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 401.368 TL olarak gerçekleşti.

İstanbul’un ilçeleri tek tek incelendiğinde ortalama fiyatlar arasındaki makasın oldukça açık olduğu görülüyor. Sarıyer ilçesinde 2+1 dairelerin ortalama satış fiyatı 1.600.000 TL şeklinde gerçekleşmiş durumda. Sahip olduğu nüfus yoğunluğunun yanında ticaret hayatının hareketli merkezlerinden biri olan Şişli ilçesinde 2+1 daireler için Kasım ayı ortalama satış fiyatı 506.667 TL seviyelerinde oluştu. Şişli’ye hemen komşu konumdaki Beşiktaş ilçesinde ise 2+1 dairelerin ortalama satış fiyatı Kasım ayında 900.000 TL olarak gerçekleşti. Dikey yapılaşmanın yoğun olduğu ve markalı konut projelerinin gözdesi durumundaki Başakşehir ilçesinde 2+1 daireler için Kasım ayı ortalama satış fiyatı 490.771 TL ile İstanbul konut fiyatları ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Anadolu yakasının merkezi konumdaki ilçelerinden biri olan Ümraniye’de 2+1 daire ortalama satış fiyatı 389.600 TL olurken aynı zamanda boğaz hattında bulunan komşu ilçesi Üsküdar’da bu rakam 340.000 TL seviyelerinde oluştu. Kuzey Marmara otoyolu ve bağlantı yolları nedeniyle belli bölgeleri cazibe merkezi hâline gelen Çekmeköy ilçesinde 2+1 daire ortalama satış fiyatı Kasım ayında 330.000 TL düzeyinde gerçekleşti. 2+1 daire ortalama satış fiyatının en düşük olduğu İstanbul ilçesi ise 237.061 TL ile Esenyurt oldu.

İstanbul’un ilçelerine göre 1+1 daire ortalama satış fiyatları:

 

İstanbul’un ilçelerine göre 3+1 daire ortalama satış fiyatları:

Ankara

Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da yılın ilk 9 ayında konut fiyatlarındaki artış oranı enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası’nın açıkladığı Eylül ayı konut fiyat endeksine göre Ankara’da konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,2 oranında artış gösterdi.

Başkent Ankara genelinde 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 203.383 TL düzeyinde gerçekleşti. Ankara’nın en köklü ilçelerinden biri olan şehrin merkezi konumundaki Çankaya ilçesinde 2+1 dairelerin ortalama satış fiyatı 325.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Çankaya’nın kuzeyinde yer alan Yenimahalle ilçesinde ise 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 265.000 TL düzeyinde oluştu. Son yıllarda markalı konut projelerinin gözdesi olan Gölbaşı ilçesi, 270.000 TL olan 2+1 daire ortalama satış fiyatı Yenimahalle ilçesinin üzerinde yer aldı. Ankara’nın en kalabalık ikinci ilçesi olan Keçiören’de 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama fiyatı 159.000 TL olurken Mamak ilçesinde bu rakam 142.500 TL seviyesinde gerçekleşti.

İzmir

Ülkemizin üçüncü büyük kenti İzmir, son yıllarda inşaat sektörünün gözde lokasyonlarından biri durumunda. İzmir kenti iklimi, insanları ve tatil yörelerine yakınlığı nedeniyle birçok vatandaşımızın yaşamak istediği yerlerin başında geliyor. İzmir konut fiyatları artış hızında son 3 senedir Ankara ve İstanbul'un önünde yer alıyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı Eylül ayı konut fiyat endeksine göre İzmir’de konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,8 oranında artış gösterdi.

İzmir genelinde 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 356.020 TL seviyesinde gerçekleşti. İzmir’in merkez ilçelerinden Buca’da 2+1 daire Kasım ayı ortalama satış fiyatı 307.458 TL düzeyinde gerçekleşmiş durumda. Narlıdere 800.000 TL ile 2+1 daireler için ortalama satış fiyatının en yüksek olduğu İzmir ilçesi olurken onu 700.000 TL ile Urla izledi. İzmir’in en büyük merkez ilçelerinden biri olan Bornova’da 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 456.667 TL seviyesinde oluştu. Merkez konumdaki Konak ilçesinde 2+1 daire ortalama satış fiyatı 320.000 TL seviyesinde iken karşı kıyıda yer alan Karşıyaka ilçesinde 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 445.000 TL düzeyinde gerçekleşti. İzmir’in önce gelen tatil bölgelerinde biri olan Çeşme ilçesinde 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 390.000 TL şeklinde oluştu.

Son yaşanan depremin ardından şehirde kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hâle gelirken yeni konut satın alma arayışında olanlar da yönlerini müstakil evlere çevirmiş durumda. Bu nedenle fiyatlarda oluşan dalgalanmanın bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. (Advertorial)