Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, 2022’nin üçüncü çeyreği itibariyle konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı. Yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybı Türkiye'yi konut fiyat artışında zirveye taşıdı.

Knight Frank'ın 56 ülke ve bölgeyi kapsayan araştırmasına göre 2022'in Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye yüzde 189'luk oranla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. İkinci sıradaki Estonya’da söz konusu dönemde fiyatlar yüzde 27,3 artarken, üçüncü sıradaki Macaristan’da artış oranı yüzde 23,7 oldu.

KONUT FİYATLARI EN ÇOK GÜNEY KORE'DE DÜŞTÜ

Sözcü'nün haberine göre; araştırmada, Türkiye'deki yüksek enflasyona dikkat çekilerek, nominal fiyat artışının yüzde yüzde 189.2 ama reel fiyat değişiminin ise (enflasyondan arındırılmış) yüzde 57.6 olduğu belirtildi.

Konut fiyatları dünya genelinde en çok gerilediği ülke ise yüzde 7.5’luk düşüşle Güney Kore oldu. Hong Kong’da yüzde 7.1, Peru’da ise yüzde 4,7 gerileme yaşandı.

Knight Frank’ın dünyadaki 150 kenti kapsayan global konut fiyatları endeksi 2022 üçüncü çeyrek sonuçlarına da Türk şehirleri damga vurdu.

İSTANBUL'DA FİYATLAR YÜZDE 212 ARTTI

Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla değer kazandığı yer yüzde 212.1 ile İstanbul oldu.

Ankara yüzde 196 ile ikinci, İzmir yüzde 185 ile üçüncü, Miami yüzde 28.6 ile dördüncü sırada yer aldı.

Türkiye'deki şehirlerin listede zirvede yer alması raporda, enflasyonun söz konusu dönemde yüzde 80'i aşması, artan inşaat maliyetleri ve arz eksikliğine bağlandı.