Kontrplak özellikle inşaat ve dekorasyon alanlarında çokça kullanılan malzemeler arasında gelmektedir. İnşaat ve dekorasyon işlerini önemli bir yükünü üstlenen kontrplak, özellikle düşük maliyetli ve estetik bir görüntüye sahip olduğu için sıkça tercih edilmektedir.

Kontrplak Nedir?

Kayın, kavak, çam ve huş gibi diğer ağaçlara nispeten daha sağlam ve uzun ömürlü ağaçların gövde kısımlarından elde edilen kontrplak, özel makinelerde işlenerek kullanılır. İnce bir tabaka halinde soyulan kontrplak, liflerin özellikle birbirlerine dik olacak şekilde özel bir yapıştırıcı ve pres yardımıyla ince bir levha haline getirilmesi ile kullanıma hazır hale getirilir.

Kontrplak Özellikleri Nelerdir?

Kontrplak kullanışlı olması ve maliyet açısından da diğer inşaat malzemelerine nazaran düşük fiyatlı olması nedeniyle büyük bir avantaja sahiptir. Kontrplak kullanımının temel amacı ise yapıyı daha sağlam hale getirmektir. Kontrplak özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

 - Çevre sorunlarının özellikle yüksek seviyeye çıktığı günümüzde kontrplağın tercih edilmesinin önemli bir nedeni doğa dostu bir ürün olmasıdır. Kimyasal kullanmadan işlenen kontrplak, diğer aşamalarda da herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan üretilir.

 - Suya Karşı son derece dayanıklı bir ürün olan kontrplak, çatlamaya karşı da dirençlidir.

- Özellikle yapı sektöründe kullanılmasının en önemli nedeni kontrplak ürünlerinin kolay vida tutma özelliği, sıla yapılabilir, boyanabilir dolayısıyla da yenilenebilir bir ürün olmasıdır.

- Kontrplak hafif olmasının yanı sıra kolay işlenebilir bir malzemedir. Bu nedenle de maliyeti düşüktür. Aynı zamanda da ekonomiktir.

 - Kontrplağın en önemli avantajı 6 - 30 mm aralıklarında üretilebilir olmasıdır. Bu ölçülerde istenildiği takdirde üretimleri maliyet fiyatları çok oynamadan elde edilebilir.

Kontrplakın Kullanım Alanları Nelerdir?

Kontrplak birçok sektörde önemli bir malzeme olarak görülmektedir.

- İnşaat

- Dekorasyon

- Mobilya

 - Otomotiv

- Tekne

- Çatı Kaplama

- İskele

- Oyuncak

- İç Kaplama

- Zemin gibi pek çok alanda kontrplak kullanımı yaygındır.

Kontrplak Fiyatları

Kontrplak fiyatlarını etkileyen bazı unsurlar bulunmaktadır.

- Kullanılan ağacın türü

- Panellerin kalınlık ve ebatları ve buna bağlı işçilik maliyetlerindeki değişkenlik kontrplak fiyatlarındaki artış veya azalışı etkileyen unsurlar arasında gelmektedir.

Kontrplak fiyatlarını incelemek için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.