Artı TV'de Fatih Yapıcı'nın sunduğu Gündem Özel programının konuğu gazeteci Can Dündar oldu.

Yaklaşık bir aydır suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarıyla birlikte Türkiye gündeminde, Devlet-Mafya-Siyaset tartışması gerçekleşiyor.

Bu üçgen üzerinde dönen tartışmaları gazeteci Can Dündar değerlendirdi.

1979'da mesleğe başladığını söyleyen Dündar, "Başlıklarda kontrgerilla vardı, neredeyse emekli olacağım hala aynı konu gündem. Gerçekten benim için bir ömür, Türkiye için de tarihin önemli bir bölümü. Dosya sürekli kapatılmaya çalışıldığı için altan alta kanıyor sürekli. Bu 2. Dünya Savaşı'na dayanıyor. Yani Nazi artıkları tarafından kuruluyor kontrgerilla. Avrupa'da bir çok ülke tarafından NATO tarafından yükselen komünizmi engellemek amacıyla kuruluyor. Bir tür gizli faaliyetler yürüten bir yapı olarak kuruluyor. Giderek yaygınlaşıyor. Nasıl örgütlenecekleri, silahların nasıl gömüleceği, sivil kuvvetlerin nasıl devreye gireceği, Sovyetlerin bir faaliyeti olursa nasıl devreye gireceği vs hepsi kağıtlara dökülüyor, kitaplara yazılıyor. Dolayısıyla bir NATO örgütlenmesi" dedi.

'ECEVİT'TEN DİNLEMİŞTİM'

Kontrgerillanın daha sonrasında yaygınlaştığını belirten Dündar, "Ben Ecevit'ten dinlemiştim, bundan nasıl haberdar olduğunu. Şöyle düşünün ülkenin başbakanı oluyor Ecevit, böyle bir yapılanmadan haberdar değil. Haberdar olduğunda o dönem Genel Kurmay Başkanı olan Kenan Evren'e gidiyor diyor, 'Böyle bir kurumdan bahsediliyor, neyin nesidir?' Özel Harp Dairesi o zamanki adı. Kenan Evren, 'Evet, var öyle bir kurum. NATO bünyesinde görev yaparlar, tahsilat NATO'dan gelir.' Ecevit böyle bir kurumdan bu şekilde haberdar oluyor. Daha sonra kontrgerillanın hedeflerinden olduğunu biliyoruz, suikast teşebbüslerinden olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'CESUR SAVCILAR ÇIKMIYOR'

"O dönem ilk kez Savcı Doğan Öz bu konuların üstüne gidiyor" diyen Dündar, "Ve Türkiye'de bunun aslında sadece bir Sovyet tehdidine değil, Türkiye'de iç düşman kabul edilen bir takım yapılara karşı da kullanıldığı, belli bir takım ülkücü örgütlerin bunun içinde istihdam edildiği, özel komando kurslarında eğitildikleri, silahlandırıldıkları, Türkiye'nin belli yerlerinde silah depolarının olduğu, ihtiyaç halinde bunların dağıtıldığı ve iç düşman kabul edilenlere karşı bunların kullanıldığı ortaya çıkıyor" dedi. Dündar, "Savcı bunun üzerine gitmeye başlayınca, Doğan Öz'ü de hedef alıyorlar. O hani bugün aranan savcı var ya onun ilk örneğidir Doğan Öz. Doğan Öz'e kıydıklarından beri de kolay kolay cesur savcı çıkmıyor.

'SÜVARİSİ DEĞİŞEN AT'

Dündar, "Ecevit devrildikten sonra bir şekilde kontrgerilla bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Süvarisi değişen ata benzetiyorum ben. Yani süvari değişiyor ama at sürekli yolunda gidiyor. Zaman zaman polis içinde, zaman zaman genelkurmay içerisinde...

Kaynak: Artı Tv