Eskişehir'de, 18 Şubat günü bebeğiyle birlikte hayatını kaybeden altı aylık hamile Kapinga Tishimanga'nın AIDS hastası olduğu için müdahale edilmediğinden öldüğü iddia edildi.

Eskişehir'de, altı aylık hamile olan AIDS hastası Kapinga Tishimanga, geçen 18 Şubat'ta bebeğiyle birlikte hayatını kaybetmişti. Eşi Diela Joseph Dieala, AIDS hastası olduğu için Osmangazi Üniversitesi'nde eşine müdahale edilmediğini ve Eskişehir Devlet Hastanesi'ne geri gönderildiğini, böylece ölüme itildiğini savunarak, suç duyurusunda bulundu.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Kongolu Diela Joseph Diela, atlı aylık hamile olan eşi Kapinga Tishimanga'nın geçen 15 Ocak'ta sancısının tutması üzerine ambulansla Eskişehir Devlet Hastanesi'ne gittiklerini söyledi. Hastaneye vardıklarında doktorlara, "Eşim AIDS virüsü taşıyor" dediğini anlatan Diela, Osmangazi Üniversitesi'ne sevk edildiklerini belirtti.

Acilde, sigortalarının bir gün önce dolmuş olduğunun anlaşıldığını belirten Diela, şunları iddia etti: "Sigortamızın olmadığını anladıklarında eşimi hastaneye almak istemediler. Ambulans görevlilerine 'Bu hastayı neden getirdiniz?' dediler. Hatta ambulans görevlileri acildeki görevlilere eşimi hastaneye almaları için ricada bulundu. İki saat kadar acilde eşime hiçbir müdahalede bulunmadan bekledik. Eşim bir yatakta yatıyordu ve kimse ilgilenmiyordu. Saat 17.00'de bir doktor geldi ve eşime serum takıldı. Daha sonra sigortamız olmadığından yeniden Devlet Hastanesi'ne sevk edildik. Eşimin ağrıları ve sancıları devam ediyordu. Tekrar ambulansla Devlet Hastanesi'ne döndük. Eşimi yatarak tedavi etmeye karar verdiler. Parol isimli ilacı verdiler. Midesi için bir ilaç daha verdiler. Hamile olduğu için daha fazla ilaç vermediler."

Ertesi gün Yabancılar Şubesi'ne giderek ikamet süresini uzattığını ve sigortasını yenilettiğini ifade eden Diela, bunun üzerine yeniden Osmangazi Üniversitesi'ne sevk edildiklerini anlattı. Diela, "Gittiğimde eşime müdahale ediliyordu. Dişleri kenetlenmiş, bilincini kaybetmiş vaziyetteydi. Ağzına oksijen maskesi takıldı. Nefes alabilmesi için makineye bağlandı" dedi.

İki gün sonunda, 18 Şubat'ta ilkin bebeğin, akşam da eşinin öldüğünü belirten Diela, "Ben eşime gerekli sağlık müdahalesini yapmayarak ölümüne neden olan tüm sağlık görevlilerinden şikayetçiyim. Eşim AIDS virüsü taşıdığı için müdahale edilmediğini düşünüyorum" dedi.