KONDA Araştırma ve Danışmanlık, partilerin seçmenleri üzerinde yaptığı ayrıntılı analizini Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile sürdürdü.

Canan Özbey tarafından hazırlanan MHP seçmen analizine göre, özelikle Akdeniz bölgesinde ve gençlerden MHP’ye bir yönelim var.

Analize göre, partinin seçmenin yüzde 68’i erkek, yüzde 84’ü lise mezunu veya lise altı eğitim düzeyinde. Yüzde 85’i Kürt sorununun silahlı mücadele yöntemiyle çözüleceğine inanıyor.

‘ERKEK EGEMEN BİR PARTİ’

2010-2017 yılları arası MHP’li seçmenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşturmaktadır. Son sekiz yılın kadın-erkek seçmen oranı MHP seçmeninde yüzde 32’ye yüzde 68 iken, bu oran Türkiye ortalamasında yüzde 48’e yüzde 52’dir. MHP’nin genç seçmeni Türkiye ortalamasından yüksektir. Medeni durumuna göre ise, yüzde 62’sinin evli, yüzde 33’ünün ise bekarlardan oluşuyor.

ÇOĞUNLUK AKDENİZ’DE

MHP seçmeni Akdeniz bölgesinde yoğun, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise az olduğu gösterilmekte. MHP seçmeninin yüzde 42’lik çoğunluğunun metropollerde, yüzde 37’sinin kentlerde, yüzde 24’ünün ise nüfusu görece az olan ilçeler ve köyler gibi kırsal bölgelerde yaşadığı görülmektedir.

TÜRK VE İSLAMCI

Türkiye ortalamada yüzde 81 Türk kökenli seçmenlerden oluşmaktadır. MHP seçmeni ise yüzde 96 oranda Türk kökenlilerden oluşmaktadır. Bu oran MHP seçmeninin çok az bir kısmının farklı etnik kökenden oluştuğunu gösteriyor. Son sekiz yılın Türkiye ortalamasına bakıldığında seçmenin yüzde 92’sini Sünni Müslümanların oluşturduğu görülürken, MHP seçmenin yüzde 97’sini Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Son sekiz yılın ortalamasına göre, MHP seçmeninin yüzde 58’i dindar olduğunu, yüzde 33’ü ise inançlı olduğunu belirtmiş, yüzde 8’i kendini sofu olarak nitelemiş, yüzde 1 kadarı ise inançsız olduğunu gösterdi.

YÜZDE 84’Ü LİSE MEZUNU

MHP seçmeninin eğitim durumuna baktığımızda, yüzde 84’ünün lise mezunu olduğunu veya lise altı eğitim düzeyinde olduğunu görüyoruz. Üniversite eğitimi almış olanların oranı ise yüzde 16’dır. Her ne kadar, seçmenin eğitim seviyesinin yüksek olmadığını söyleyebileceksek de, lise veya üniversite eğitimi almış olan MHP’li seçmenin oranı Türkiye ortalamasının bir parça üstündedir. Son sekiz yılın verisine göre, Türkiye’de lise altı eğitim seviyesinde olan seçmenin oranı yüzde 58 iken, bu oran MHP seçmeninde yüzde 46’dır.

MHP seçmenleri içinde çalışma durumu açısından en büyük kümeyi ev kadınları (yüzde 19) oluşturmaktadır. Bunun sebebini Türkiye ortalamasında da kadın seçmenler arasında en büyük kategorinin ev kadınları (yüzde 32) olmasıyla açıklayabiliriz. İşçi seçmenlerin Türkiye ortalaması yüzde 10 iken, MHP seçmeninde bu oran yüzde 14’tür. Bu da MHP’li seçmen arasında işçilerin büyük bir kesim olduğunu göstermektedir. Tablodaki bir diğer dikkat çekici kategori öğrencilerdir. MHP seçmeni arasındaki öğrenci oranı yüzde 12’dir ve bu oran Türkiye ortalamasında yüzde 8’dir.

ORTADOĞU GAZETESİNİ OKUMOYUR

MHP seçmeninin gazete tercihine dair 2016 verilerine baktığımızda ise yüzde 53’lük kesiminin gazete okumadığı ortaya çıkmaktadır. Okuduğu gazeteler ise, yüzde 12’si Posta gazetesi, yüzde 5’erlik oranla Hürriyet ve Milliyet izlemektedir. Bu durumda MHP’nin politikalarını yansıtan Ortadoğu gazetesinin seçmen tarafından okunmadığı ortaya çıkıyor.

BAHÇELİYİ İSTEYEN YÜZDE 24

Eylül 2017’de sorulan “Türkiye’yi kimin yönetmesini istersiniz?” sorusuna MHP seçmeni yüzde 24 oranla Devlet Bahçeli yanıtını veriyor. Bu oranın, aynı soruya yüzde 74 oranda Tayyip Erdoğan yanıtını veren AKP seçmeninin ve yüzde 58 oranda Selahattin Demirtaş yanıtını veren HDP seçmeninin lider desteğinin gerisinde kaldığı görülmektedir. Benzer zayıf destek parti liderleri Kemal Kılıçdaroğlu için yüzde 29 oranıyla CHP’li seçmenlerden gelmiştir.

‘ERDOĞAN OTORİTELEŞİYOR’

AKP’ye bakışın değerlendirildiği ve Şubat 2017’de sorulan soruya yönelik, CHP’nin yüzde 60, HDP’nin yüzde 57, diğer partilerin yüzde 41 ile zalim olarak değerlendirdiği bir tabloda MHP’li seçmenin partiyi ancak yüzde 16 oranında zalim olarak değerlendirmiş olması dikkate değerdir.

MHP seçmenin yüzde 57’si “cumhurbaşkanının gitgide daha otoriter davrandığı, daha baskıcı bir yönetim uyguladığı”na inanmakta. CHP, HDP ve diğer partiler cephesinde ise, bu oran sırasıyla yüzde 82, yüzde 83 ve yüzde 66’dır.

‘KÜRT SORUNU SİLAHLA ÇÖZÜLÜR’

Aralık 2016’da yöneltilen “Sizce Türkiye PKK ile mücadele için ne yapmalı?” sorusuna MHP seçmeni yüzde 85 oranda “silahlı mücadeleye devam etmesi gerektiği” yanıtını vermiştir. Bunu yüzde 71 oranla AKP seçmeni takip etmektedir. CHP’li seçmenler ise yüzde 41 silahlı mücadeleye devam edilmesi gerektiğini söylerken, buna yakın oranda yüzde 44 ile “uzlaşılmalıdır” demiştir. Aralık 2016’da yöneltilen “Kürt sorununu çözmek için ne yapılmalıdır?” sorusuna HDP seçmeni hariç tüm kesimler yüzde 35- yüzde 56 bandında “Ülkenin Kürt sorunu yoktur.” yanıtını vermişlerdir. Bu yanıtı verenlerin başında yüzde 56 ile AKP seçmeni gelirken, MHP seçmeni yüzde 49 oranla ikinci sıradadır. CHP seçmeni ise yüzde 34 oranında böyle bir sorun olmadığını söylemiştir. MHP seçmenin yüzde 12’si uzlaşma yolunu benimsemekte.

DBP’li belediyelere kayyum atamasını MHP’li seçmen AKP seçmeni gibi yüzde 81 oranında doğru buluyor. Geri kalan kesimler de çoğunlukla uygulamayı doğru bulmuyor. İşten çıkarmalara karşı en büyük destek yüzde 85 oranla AKP seçmeninden sonra yüzde 67 ile MHP seçmeni geliyor.

SURİYE’DE KÜRT DEVLETİ KURULMASIN

Kasım 2016’da yöneltilen “Suriye'de Kürtlerin devlet kurmasına engel olunmalıdır” ifadesine MHP seçmeni yüzde 69 oranla birinci sıradadır. Onu yüzde 68 oranla AKP, yüzde 60 ile CHP seçmeni izlemekte. %55 oranla ifadeyi doğru bulmuştur. MHP seçmenleri yüzde 54’ü Esad ile barışmaya karşı. MHP’lilerin 53’ü Kuzey Irak ile dost olunmaya karşı çıkıyor. Yüzde 62’si Musul ve Kerkük'e askeri müdahalede bulunmayı istemekte. MHP’lilerin 83’ü Amerika’nın Türkiye’ye dostça yaklaşmadığı görüşünde. MHP seçmenin yüzde 73 oranında hakimlerin, savcıların ve polislerin kişilere iktidarın adamı olup olmadığına göre işlem yaptığına inanmaktadır.

MEDYA BASKISINA İNANANLARIN ORANI YÜZDE 52

Nisan 2017’de yöneltilen “Son dönemde döviz kurundaki iniş çıkışlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna MHP’lilerin yüzde 41 oranında dış güçlerin operasyonu olduğunu belirtmiştir. HDP’ye asla oy vermeyecek seçmenlerin ortalaması yüzde 30 iken, bu oranın MHP seçmeninde son yıllarda yüzde 70’lere tırmanması son dönemde artan kutuplaşmanın göstergesi olarak görülüyor. MHP seçmeni ortalama yüzde 75’lik oranla ‘Son zamanlarda yaşananlar ciddi bir siyasi kriz belirtisi’ yönünde değerlendiriyor. MHP seçmeni Aralık 2015 verisine göre, yüzde 41 ile Türkiye’nin mutlaka Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkıyor. MHP seçmeninin “Medyaya baskı yapılıyor mu?” sorusuna yüzde 52 oranında evet yönünde yanıt veriyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı