İzmir’in, termik santral tesislerinin bulunduğu Aliağa ilçesinde çevreyle ilgili platformlar başta olmak üzere 80 sivil toplum kuruluşu ve çevreciler protesto eylemi düzenledi ve 2.5 kilometre yürüyüp ‘Kömürden Kurtul’ sloganları ile haykırdı.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, 4 Mayıs’tan itibaren Almanya, ABD, Yeni Zelanda, Endonezya, Güney Afrika da dahil 12 ülkede yaptıkları ‘Kömürden kurtul’ protestolarının sonuncusunu, Türkiye’de sembol bölge olarak seçtikleri Aliağa’da düzenledi.

Foça Ilıpınar bölgesinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, termik santrale ait yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıktaki cüruf sahasına kadar yürüdü.

CHP’DEN DE DESTEK

Çevreyle ilgili platformlar başta olmak üzere 80 kuruluşun destek verdiği yürüyüşe, CHP milletvekilleri Musa Çam, Fikri Çağlar, Mehmet Tüm, ilçe belediye başkanları da katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşte protestocular, ‘Kömürden kurtul’ diye bağırdı. Türkiye’nin Paris Anlaşması’yla, iklim değişikliğinde en ciddi tehlike olan fosil yakıtların sınırlandırılmasını taahhüt ettiğini söyleyen katılımcılar, buna rağmen ülkede 71 yeni kömürlü termik santralin yapılmasının planlandığını, bunlardan 4’ünün Aliağa’da kurulacağını vurguladı. 

'TÜM GÜCÜMÜZLE SAVUNACAĞIZ'

İnİsİyatİf adına Foça Çevre Platformu (FOÇEP) üyesi Ezgi Türetken, özetle şu açıklamayı yaptı: "Aliağa, 4 milyon insanın yaşadığı İzmir'in dibinde, halen 1'i kömürlü 4 santral, yüzlerce sanayi, petro kimya tesisi var. Dört termik santral daha yapılmak isteniyor. Bu serin suları, balıkları, foklarıyla tüm hayvanları, zeytini, bağlarıyla tüm tarımı, ormanları, toprakları savunacağız.”

(Kaynak: Hürriyet)