Türkiye'nin ilk "Komünist Başkanı" olarak anılan Dersim Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, DBP'li belediye eş başkanlarının görevden alınması konusunda tepki gösterdi.

Hükümet, belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasının önünü açacak yasal düzenlemeyi yakın zamanda yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, görevden alınan belediye başkanlarının yerine ‘kayyum’ benzeri atama yapılması için taslak üzerinde çalıştıkları itirafının ardından bir kez daha DBP'li belediye eş başkanlarını görevden alınması konusu da gündeme geldi. 

Şu ana kadar 18 DBP'li belediyelerin eşbaşkanları görevden uzaklaştırılırken, halen 15 belediye eşbaşkanı da tutuklu bulunuyor.

DBP'li belediyelerin hedefe alınması ve kayyum ataması tartışmalarına bir yanıt da, "Komünist Başkanı" olarak anılan Dersim Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'ndan geldi.

Konuya ilişkin DİHA'dan Hayri Demir’e değerlendirmelerde bulunan Maçoğlu, hükümetin halkın kendi seçmiş olduğu belediye başkanlarının görevden alma gibi bir yetkisinin olamayacağını söyledi. Halkın yerel yönetimlerde kendi oylarıyla seçtiği bir belediye başkanının olmasını istediğini belirten Maçoğlu, bunun aksi tutumların da halk tarafından kabul görmeyeceğine dikkat çekti. 

SEÇİMLERİN MEŞRULUĞU KALMAZ

"Bu hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir durumdur" diyen Maçoğlu, böylesi bir girişimin hiç kimseye faydası olmayacağına vurgu yaptı. Maçoğlu, hükümetin hazırlığını yaptığı yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin seçimlerin askıda kalması ve meşrululuğunu da tartışmaya açacağına dikkat çekerek, böyle bir düzenlemeyi de kabul etmeyeceklerini söyledi. 

'SEÇİLEN YERİNE ATAMA TOPLUMDA KABUL GÖRMEZ'

Belediye başkanlarının görevden alınması durumunda atanacak olan görevlinin halk bağının kopuk olmasının kaçınılmaz olacağına işaret eden Maçoğlu, "Toplumun reddi söz konusu olur. Toplumun seçtiğinin dışında bir seçenek kendilerine dayatılmış olacak. Kendi iradesinin yok saymak olur. Buna karşı dirençte güçlenir. Ben bir birey olarak da seçtiğim, belediye başkanı olarak seçtiğim kişinin birileri tarafından görevden alınmasını doğru bulmam. Düşünce ve fikir özgürlüğü üzerinden seçilen birini görevden alma ve yerine atama yapma hiçbir şekilde toplumda karşılığı da olmaz" diye konuştu. 

Maçoğlu, DBP'li belediyelerin araçlarına el konulması gibi halka hizmet götürülmesinin engellemesine dair girişimlere de tepki göstererek, bu tür bu girişimlerin her dönem denendiğini ancak sonuçsuz kaldığını ifade etti ve şöyle devam etti: "Çalışmaları baskıyla engellemek kim olursa olsun doğru değildir. Bu meşru da değildir. Belediyelere yönelmek, onların hizmetlerine yönelmek gibi girişimler de doğru değildir."

GEREKÇE: 'DEVLETİN BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAK' 

Ağustos 2015'ten bu yana 58 belediye eş başkanı gözaltına alındı. Büyük bir bölümü tutuklanırken, halen çeşitli cezaevlerinde 15 belediye eşbaşkanı tutuklu bulunuyor. Lice, Özalp, Iğdır, Tuzluca, Hoşhaber, Erciş, Mazıdağı, Silopi, Derik, Diyadin, Bulanık, Dargeçit ve Hakkâri belediye eş başkanları çeşitli tarihlerde tutuklandı. Tutuklanan ve gözaltına alınan belediye eş başkanlarının neredeyse tümü hakkında açılan soruşturma ve davalar TCK'nin 302.'inci maddesine kapsamında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" gerekçe gösterilirken, haklarında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. 

TUTUKLU BULUNAN BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI 

Halen tutuklu bulunan belediye eş başkanları ise şöyle: Lice Belediye Eşbaşkanı Harun Erkuş, Van Özalp Belediye Eşbaşkanı Handan Bağcı, Iğdır Belediye Şaziye Önder, Iğdır Tuzluca Belediye Eşbaşkanı Mehmet Gültekin, Iğdır Hoşhaber Belediye Eşbaşkanı Ali Çam, Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Ali Özkan, Silopi Belediye Eşbaşkanı Emine Esmer, Derik Belediye Eşbaşkanları Abdulkerim Erdem ve Sabahat Çetinkaya, Ağrı Diyadin Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras, Hakkari Belediye Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Bulanık Belediye Eşbaşkanı Rahmi Çelik ve Dargeçit Belediye Eşbaşkanı Zeynep Zipçik. 

(Kaynak: DİHA – Hayri Demir)