TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla hazırlanan iki dokunulmazlık dosyasını görüşmek için toplandı.

Toplantıda Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verildi.

Daha sonra toplanan hazırlık komisyonu ise Güzel'e yazılı ve sözlü savunmalarını yapmak için ayrı ayrı süre verdi.

AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Karma Komisyon, Güzel hakkındaki iki adet Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ni ele aldı.

Bozdağ, "Bugün yalnızca Hazırlık Komisyonu kuracağız. Takdir komisyonumuzun saygın üyelerine aittir" dedi.

Toplantıda önerilerini dile getiren Bozdağ, "Müzakereleri, Hazırlık Komisyonu raporu geldikten sonra onun üzerinde yapalım. Hazırlık Komisyonu'na yazışma yetkisi vereceğiz. Dosyaya yeni bilgi, belge ve ekler gelebilir. Onları da gördükten sonra komisyonumuz detaylı değerlendirmeleri rapor üzerinde yaparsa hem sıhhatli hem doğru hem de daha hızlı karar almış olabiliriz" ifadesini kullandı.

Basına kapalı devam eden toplantıda, Boğzda'ın önersi kabul edildi ve Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verdi.

HAZIRLIK KOMİSYONU DA TOPLANDI

Karar üzerine kurulan TBMM Hazırlık Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Komisyona seçilen 5 üye arasında görev dağılımı yapıldı.

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, komisyon başkanı olurken, AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz sözcü, AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, CHP grubundan Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve HDP grubundan Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki komisyon üyeleri olarak belirlendi.

Komisyonda, Semra Güzel'e yazılı ve sözlü savunması için tebligat çıkarılmasına karar verildi. Tebligatta Güzel'e, 28 Ocak Cuma gününe kadar yazılı savunma, 31 Ocak Pazartesi saat 14.00'e kadar ise sözlü savunmasını yapması istendi.

NE OLMUŞTU?

2017 yılında düzenlenen bir operasyonda öldürülen PKK üyesi Volkan Bora'nın cep telefonunda yapılan incelemede Semra Güzel ile birlikte çektirdikleri fotoğraflar bulunmuştu.

Fotoğrafların iktidara yakınlığıyla bilinen medya organlarında yayımlanmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karma komisyona süratle bunu gönderdik. Gereği yapılacaktır. Biz parlamentomuzda bu tür birilerini görmek istemiyoruz" demişti.

Semra Güzel ise yaptığı açıklamada fotoğrafların 2014 yılında çözüm süreci sürerken çekildiğini ve o tarihte hiçbir siyasi partiye üye olmadığını söylemişti. Volkan Bora ile üniversite yıllarında tanıştığını ve daha sonra sözlendiğini aktaran Güzel, 2009 ve 2014 yılları arasında ise görüşmediklerini belirtmişti. Fotoğraflarda üzerine bulunan kıyafetleri de Bora'yı ziyarete gittiği yerdekilerin kendisine giydirdiğini ifade etmişti.

Güzel, "Bu fotoğrafların bugün hakkımda yürütülen karalamalara, kumpas girişimlerine ve suçlamalara dayanak yapılmaya çalışılması kabul edilemez. 5 yıl önce ele geçen fotoğrafların yargıya konu edilmeden bugün basına servis edilmesi erkek-devlet aklının bir tezahürüdür. Son derece çirkin ve cinsiyetçi söylemlerle yapılan fotoğraf ve haber servisinin partim hakkında siyasi iktidar tarafından yürütülen kirli propagandaların bir devamı olduğu aşikardır" demişti.

CHP ve İYİ Parti, Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için düzenlenen fezlekeye 'evet' oyu vereceklerini açıklamıştı.

Kaynak: Evrensel