Memur konfederasyonları ile gerçekleştirilecek Kamu Personeli Danışma Kurulu’nun (KPDK) ertelenmesinin asıl nedeninin salgın değil “koltuk krizi” olduğu öne çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin için masanın başına koltuk konuldu.

Sendikalar bu duruma itiraz etti. Toplantının aynen toplu sözleşmede olduğu gibi karşılıklı oturma düzeninde yapılması gerektiğini vurguladı.

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü. Ancak uzlaşma sağlanamadı.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geçtiğimiz perşembe günü saat 11.00’de KPDK’nin toplanacağını duyurdu.

Kurulda sendikalar adına en fazla üyeye sahip 3 memur konfederasyonu (Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ile KESK) yer alıyor.

Kamu tarafı olarak da Cumhurbaşkanı’nın görevlendireceği cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri bulunuyor.

Üç memur konfederasyonunun başkan ve temsilcileri, belirtilen saatte bakanlığa gitti. Ancak toplantı saat 11.00’de başlamadı.

Aradan 1 saate yakın süre geçmesine karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin salona gelmedi.

Önceki toplantılarda masanın bir tarafına konfederasyon ve sendika temsilcileri, karşı tarafına da bakan ile kamu görevlileri oturuyordu. Ancak bu toplantıda bakan için masanın başına koltuk konuldu.

Sendikalar bu duruma itiraz etti.

Toplantının aynen toplu sözleşmede olduğu gibi karşılıklı oturma düzeninde yapılması gerektiğini vurguladı.

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü. Ancak uzlaşma sağlanamadı. Bilgin ikna edilemedi. Bakanlık, yasa gereği toplantının “bakanın başkanlığında” yapılmasında ısrar etti. 

Aradan 1 saate yakın zaman geçtikten sonra çalışma genel müdürü, salona gelerek toplantının salgın gerekçesiyle ileri bir tarihte online olarak gerçekleştirileceğini bildirdi. Toplantı ertelendi.

Bakanlık da “Toplantı beklenenden fazla katılım olmasından dolayı, pandemi tedbirleri gereği ileri bir tarihte çevrimiçi olarak yapılmak üzere ertelenmiştir” bilgisini paylaştı.