29 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerde Bogota ve Medellin kentlerinin eski belediye başkanları en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor.

Anketlere göre, sol ittifak Tarihsel Pakt'ın adayı eski Bogota Belediye Başkanı Petro Gustavo, en güçlü sağcı rakibi Kolombiya Takımı'nın adayı Federico Gutierrez'le arasındaki farkı en az yüzde 10'a çıkardı.

Reuters'in derlediği anket verilerine göre, eski gerilla olan Petro'ya destek yüzde 40,6 olarak görülürken sağcı Gutierrez ise yüzde 27,1'lik desteğe sahip.

ekran-resmi-2022-05-20-17-l26d

Her iki adayın da ilk turda seçimleri kazanamaması halinde haziran ayında ikinci tur seçimler yapılacak. Bu durumda da Petro'nun yüzde 52,7'yle seçimleri kazanacağı anket verilerinde yer alıyor.

Bir diğer eski belediye başkanı olan bağımsız aday Rodolfo Hernandez'e desteğin ise yüzde 13,9'dan yüzde 20,9'a ulaştığı belirtiliyor. Yolsuzlukla mücadele edeceğini savunan Hernandez'in sosyal medya sitesi TikTok'ta yayınladığı videolarla popülaritesini artırdığı belirtiliyor.

Tarihsel Pakt'ta yer alan Hümanist Kolombiya hareketinin lideri 61 yaşındaki Petro, milyarderlerden daha fazla vergi alınması, tarım reformunun uygulanması ve kamu kaynaklarının özelleştirilmesini içeren bazı yasaların yürürlükten kaldırılması gibi hedefleri olduğunu belirtiyor.

Petro, "Siyaseti sağ ve sol olarak ayırmıyorum. Benim ayrımım ölüm siyaseti ve yaşam siyaseti" diyerek Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış anlaşmasına geri dönülmesini savunuyor. İklim kriziyle mücadele kapsamında ise fosil yakıtlar yerine yeşil ekonomiyi planlıyor.

Ülkede sağcı Ivan Duque yönetimi ve muadillerine karşı uzun yıllar sonra ilk kez sol söylemleri savunan bir adayın seçim zaferine yakınlaşması ise ülkede tansiyonu yükseltti.

Gustavo ve ekibi ölüm tehditleri aldıklarını açıklarken mitinglerde ise koruma ekiplerinin sahnede kalkanlarla yer aldığı görüntüler yayınlandı.

Ülkede FARC'ın ardından en etkili silahlı güç Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ise seçim süreci nedeniyle tek taraflı ateşkes ilan etti. ELN'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, ateşkes 25 Mayıs-3 Haziran arasında geçerli olacak.

Seçimler aynı zamanda ülkede derinleşen ekonomik kriz ve artan cinayetler açısından da kritik görülüyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, ülkede nüfusun yüzde 42,5'i yoksulluk sınırında yaşıyor, yaklaşık 50 milyon nüfuslu ülkede 21 milyon kişi ayda 84 ABD doları kazanıyor. Ülkede geçen yıl 145 insan hakları savunucusu suikastlar sonucu hayatını kaybetti.

Kaynak: Duvar