Kocaeli Üniversitesi Karamürsel Fakültesi’nde Gemi Makine İşletme Bölümü öğrencisi Cizreli Ferhat Duymak, 2 Eylül akşamı kaldığı Gazanfer Bilge Öğrenci Yurdu’na döndüğü sırada ırkçı bir öğrenci grubunun saldırısına maruz kaldı.

Mezopotamya Ajansı'nnda yer alan habere göre Duymak, aralarında okul arkadaşlarının da bulunduğu ırkçı grup tarafından durduruldu. Cizre’de 14 Aralık 2015 ve 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında sosyal medya üzerinden başlatılan #Cizredekatliamvar hastagıyla HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının bulunduğu paylaşımı gösterilen Duymak, “Sen HDP’lisin, PKK’lisin” denilerek darp edildi.

ÜLKÜ OCAKLARI’NA ÜYE OLMASI İÇİN BASKI YAPILDI  

Saldırı sonrası Diyarbakır’a gelen Duymak, yaşadıklarını anlattı. Cizreli olmasından kaynaklı ötekileştirildiğini belirten Duymak, geçtiğimiz yıl yurtta bulunan öğrenciler tarafından Ülkü Ocakları’na üye olması için baskı yapıldığını söyledi.

2 Ekim akşamı yurda döndüğü sırada öğrenciler tarafından durdurulduğunu ve yaptığı paylaşımın gösterildiğini aktaran Duymak, maruz kaldığı linç girişimini şöyle anlattı: “Paylaşımı göstererek ‘HDP’lisin, PKK’lisin’ denildi. Kendilerine PKK ile ilgim olmadığını, HDP’li olduğumu söyledim. Bunu söylememle birlikte 30 kişilik bir grup geldi. Hep birlikte saldırdılar.

Güvenlik kulübesine koşarken, yine yakaladılar. Güvenlik olayı görmesine rağmen müdahale etmedi. Kafama vura vura yurttan uzaklaştırdılar. Daha sonra halkın yoğun olduğu bir bölgeye geldik ve kurtulduğumu düşündüm. İnsanlar ‘Neden bu gence vuruyorsunuz?’ diye sordu, HDP’li olduğum söylenmesi üzerine onlar da ‘vurun öldürün’ diyerek saldırdı. Sayıları 50-60 kişiye ulaştı ve hep birlikte dövdüler.”

‘POLİS GRUPLA ÇAY VE SİGARA İÇTİ’

Darp edilmesinden kısa bir süre sonra grup içerisinde bulunan 4 kişi tarafından bir araçla Gazanfer Bilge Öğrenci Yurdu yakınlarında bulunan ormanlık alana götürüldüğünü kaydeden Duymak, burada da darp edilerek ölümle tehdit edildiğini ifade etti. Ormanlık alana götürülmesinin ardından yurt önüne gelen polislerce karakola götürüldüklerini anlatan Duymak, “Beni polis otosuyla götürdüler, diğerleri kendi araçlarıyla geldi. Karakolda polisler beni darp edenlerle çay, sigara içerek, kahkahalarla sohbet etmeye başladılar. İfademi aldılar, şikâyetçi olduğumu söyleyemedim” diye belirtti. 

DOKTOR: BİR ŞEY YOK

Kafasından darp edilmesine rağmen doktorların kendisi ile ilgilenmediğinin altını çizen Duymak, “Tahlillere baktılar, ‘bir şey yok’ diyerek hemen gönderdiler. Hastaneye giderken de ülkücüler polis arabasının arkasından beni takip ettiler. Hastaneden raporu aldıktan sonra beni bıraktılar. Can güvenliğim olmamasına rağmen polis güvenliğimi sağlamadan beni sokağa saldı” ifadelerini kullandı. 

Diyarbakır’da ilk olarak Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) başvuruda bulunan Duymak, sağlık kontrollerinin ardından okulu bıraktığı bilgisini vererek, Cizre’ye geri döndü. Duymak, ırkçı grup hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.