Caner Aktan / Demokrat Haber Kocaeli

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu kent merkezinde gözaltına alınan akademisyenler için basın açıklaması düzenledi. Aynı dakikalarda Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenciler de akademisyenlere sahip çıkarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kocaeli Üniversitesi'nde gözaltına alınan 19 akademisyen için İzmit kent merkezinde ve Kocaeli Üniversitesi'nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü, SES Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Yıldız, ülkenin faşizmin ve kirli savaşların açık hedefinde olduğunu, bu yaşananlar üzerine akademisyenlerin "Kalıcı Barış ve Müzakere" çağrısı yaptığını belirterek "Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da, İstanbul’da patlayan intihar bombaları, parçalanan bedenler, yitip giden hayatlar. Tüm bu yaşananlara karşı akademisyenlerimiz tarafından barış ve müzakere çağrısı yapılmıştı" dedi.



KAN BANYOSU

Konuşmasını sürdüren Yıldız, "Sizlerden bu bildirgeye aynen katılanlar, kısmen katılanlar ya da tamamen aykırı düşünenler olacaktır. Demokrasi bir yanıyla fikir ve vicdan hürriyeti ise; bugün Cumhurbaşkanı ve ‘’ kan banyosu’’ yapma sevdalısı bir mafya bozuntusu tarafından tehdit edilen ülkemiz aydınlarının yanında durmazsak, yok olan demokrasimiz aydınlığa ulaşma umutlarımızın da sonu olacaktır" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE DE EYLEM

Hocalarının gözaltına alınışını KOÜ’lü öğrenciler de bir basın açıklaması yaparak protesto etti. Gözaltına alınan akademisyenler için bir araya gelen Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) öğrencileri, düzenledikleri basın açıklaması ile tepki gösterdi. KOÜ İdari ve İktisadi Birimler Fakültesi önünde toplanan bir grup öğrenci adına açıklamayı Simge Özel okudu. Açıklamada şunlar söyledi: “AKP kendini var edemediği üniversitelerde bir süredir sistematik bir baskı uyguluyor. Son olarak ‘Barış İçin Akademisyenler’in ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ şiarıyla topladığı imzalara karşı Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde bir linç kampanyası başlatıldı.



SAVAŞ AÇIYOR

Tüm dünya basınının aylardır takip ettiği üzere AKP ülke ve bölgede insanlık dışı her türlü muameleyi tereddüt etmeden uyguluyor. Ortadoğu'daki emperyalist politikaların maşası olarak kullanılan AKP içeride dışarıda savaş konseptiyle ülkeyi kan gölüne çeviriyor. Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Sultanahmet katliamları bu gerici cihatçı politikanın sonucudur. Şimdi ise başta ODTÜ olmak üzere üniversitelerde “Mescit Birliği” adıyla kadınlar ve erkeklerin ayrı oturtulduğu cihatçı sohbetlerle IŞİD terör örgütünün meşrulaştırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Tüm bunlar yaşanırken AKP iktidarı polis, asker ve mafya işbirliğiyle barış talebini değerlendiren tüm halka dört bir yandan savaş açıyor.

KIYIM YAPILIYOR

Yolun sonuna geldiğini ülke ve bölgedeki savaş ısrarının halkın canına tak ettiğini gören Tayyip Erdoğan çığırından çıkarak en ufak bir barış söylemine dahi tahammül edemiyor. Öyle bir televizyon programında ‘Çocuklar ölmesin’ diyen Ayşe öğretmeni vatan haini olarak ilan edip halkı nefrete ve kine yönlendiriyor. Türkiye'de her gün üniversiteler başta olmak üzere toplumun muhalif tüm kesimlerine bir kıyım yapılıyor. IŞİD’cilerin elini kolunu sallayarak dolaştığı ve her türlü lojistik destek gördüğü ülkemizde Can Dündar ve Erdem Gül tutuklanıyor.



SAHİP ÇIKIYORUZ

Kocaeli Üniversitesi'nden barış için akademisyenler bildirisini imzalayan 19 akademisyen bu sabah gözaltına alındı. Unutanlara tekrar hatırlatalım, Kocaeli Üniversitesi hırsızın, katilin, gericiliğin değil, devrimci, demokrat, ilerici bir üniversitesidir. Üniversiteler özgür düşünce ve bilimin üretildiği yaşam alanıdır. Bizler de yaşam alanlarımızda savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamayı savunan hocalarımıza sahip çıkıyoruz. Her gün başka bir trajediye uyandığımız bu toprakları yoksul halkların kanıyla sulayan AKP’ye karşı korkmuyoruz, buradayız, bir aradayız diyoruz.”



Açıklamanın ardından öğrenciler sessizce dağıldı.

Daha sonra Adliye önünde akademisyenlere destek için bekleyenlere ise polis saldırdı ve 4 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan akademisyenlere destek için Kocaeli Adliyesi'ne gelenlere polis saldırdı. Halkevleri Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Seğmen ile Fatih Daşgın, Berkay Sevindik ve Hacı Çevik gözaltına alındı.

AKADEMİSYENLERİN YANINDAYIZ

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, "İnsanların barış taleplerini dile getirmesi ve ülkeyi yönetenlerin akademisyenleri hedef göstermesi üzerine yapılan operasyon. Biz akademisyenlerin yanındayız. Bir an önce gözaltıların son bulmasını istiyoruz" dedi.

6 AKADEMİSYEN HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından sabah saatlerinde yapılan operasyonda Kocaeli Üniversitesi'nin 21 akademisyeni hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bunlardan 13'ü Kocaeli'de, 2'si ise İstanbul'da gözaltına alındı. 6 akademisyenin ise halen arandığı bilgisine ulaşıldı.

ADLİYE SEVK EDİLDİLER

Akademisyenler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Gözaltına alınan akademisyenler burada savcıya ifade verecek.

İŞTE GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Prof. Dr. Nilay Etiler Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof Dr. Zelal Ekinci, Doç Dr. Aynur Özuğurlu, Doç. Dr. Derya Keskin, Doç. Dr. Özlem Özkan, Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, Araştırma görevlisi Adem Yeşilyurt, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof Dr. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Dr. Yücel Demirer, Prof. Dr. Veli Deniz, Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin, Prof. Dr. Ümit Biçer, Yrd. Doç. Dr. Emek Bayrak.