Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Çalışan nüfusu buraya getirmememiz lazım. Sizlerden ricam deprem bölgesinden gelenleri işe almayın. Yardım yapmayın demiyoruz ama işe almayın. Demografik yapıyı bozabilecek bir duruma çanak tutmayalım"dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) şubat ayı Meclis toplantısı dün Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, deprem bölgesinde bulunan çalışan nüfusun Kocaeli ve çevre illere gelmemesi gerektiğini belirterek çalışan nüfusun bulunduğu bölgede kalması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda iş insanlarına seslenen Zeytinoğlu, depremzedelere yardım yapılması gerektiğini fakat bölgenin demografik yapısını bozmamak için deprem bölgesinden gelenlere iş verilmemesi gerektiğini söyledi.

"KONTEYNER VE GEÇİCİ KONUTLARLA DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Konuşmasına baş sağlığı ile başlayan Zeytinoğlu şöyle konuştu:
"Ben de 99 depremini yaşamış bir insan olarak durumun ne kadar zor olduğunun farkındayım. İklim şartlarının da ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Deprem bölgesi, Türkiye ekonomisine katkı veren önemli bir bölge. Odalar birliğimizin kararı da o bölgenin ayakta kalması için bölgenin çalışanlarının o bölgede kalması. Zaten etnik yapısı zor olan bölge. Oradaki yerleşik insanları da buraya göç ettirerek demografik yapıyı değiştirmemek adına orada konteyner ve geçici konutlarla desteklenmesi gerekiyor. Konteyner konusunda bizlerin gayretli olması ve çalışan nüfusun bulunduğu yerde muhafaza edilmesi çok önemli. Çalışan nüfusu buraya getirmememiz lazım. Sizlerden ricam deprem bölgesinden gelenleri işe almayın. Yardım yapmayın demiyoruz ama işe almayın. Demografik yapıyı bozabilecek bir duruma çanak tutmayalım. Depremzedelere yardım konusunda tabi ki bizim söyleyebileceğimiz bir şey yok.

Yaptığınız desteklere saygı duyuyoruz ama bunların oda üzerinden kaydının tutulmasının önemli olduğunu söylemek istiyorum. Tamamen yok olan ilçelerimiz var. Odalar birliğinin bir heyeti bölgeyi ziyaret etti. Oda olarak üyelerimizin desteği ile toplamda 7 tırı yolladık bölgeye. Bunlar konteyner, ısıtıcı, jeneratör, battaniye, gıda malzemesi oldu. Yaraları sarmak için TOBB başta olmak üzere tüm odalar olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra konteynerin dışında hijyen ve gıda maddesi yollayacağız. İki bin adet gıda paketini de yollayacağımız konteynerin içerisine koyacağız. AKUT’a da sizlerin huzurunuzda teşekkür etmeyi borç biliyoruz. Bizim sizlerden beklentimiz yapacağınız yardımları bize bildirmeniz. Kayıtların tutulması bizler için çok önemli. İş insanlarımız da bağışlarda bulundu. Özellikle Kartonsan firmasına huzurlarınızda teşekkür ediyorum."

"BİLİYORUZ Kİ BÖLGEDEKİ İŞYERLERİMİZİN VE FABRİKALARIMIZIN ÇOK BÜYÜK KISMI HASAR GÖRMEDİ"

Zeytinoğlu, tepki çeken ifadelerinin ardından bir açıklama daha yaparak çalışan nüfusun bölgede kalmasının hem ekonomik olarak bölgenin ayağa kalkması, hem sosyal hayatın yeniden başlaması, hem de milli güvenlik açısından önemli olduğunu ifade etti. Zeytinoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye olarak büyük bir afet yaşadık. Bu afetin yaralarını hep birlikte sarmak için bir haftayı aşkın süredir devletimiz ve milletimiz ile el ele vererek çalışıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından depremzedelerimize kucak açtık, açacağız. Daha yapacak çok işimiz var, afetin neden olduğu yıkımdan elbette hep birlikte ayağa kalkacağız. Nitekim Odamızın Meclis Toplantısında bölgedeki ekonomik ve sosyal hayatın devamı ve demografik yapının bozulmaması adına çalışan nüfusun o bölgede güvenli bir şekilde yaşamını sürdürmesinin sağlanmasının, bölgede kalıcı konaklama imkanlarının arttırılmasının önemini vurguladım. Biliyoruz ki bölgedeki işyerlerimizin ve fabrikalarımızın çok büyük kısmı hasar görmedi.

"HEM SOSYAL HAYATIN YENİDEN BAŞLAMASI,  HEM DE MİLLİ GÜVENLİK AÇISINDAN ÖNEMLİDİR"

İşyerleri bir süre sonra tekrar kapılarını açacak, üretime başlayacak. Bu nedenle çalışan nüfusun bölgede kalması hem ekonomik olarak bölgenin ayağa kalkması, hem sosyal hayatın yeniden başlaması,  hem de milli güvenlik açısından önemlidir. Nitekim depremin vurduğu 10 ilin ülke ekonomisine verdiği katkı yaklaşık yüzde 20’dir.

İş dünyası olarak da bölgenin ayağa kalkması için üzerimize düşeni yapıyor, güvenli konaklama için yaşam konteynerleri göndermeye devam ediyoruz. Depremzedelerimize şahsi olarak da destek veriyor,  bölgedeki ekonomik ve sosyal hayatın başlaması için çaba sarf ediyorum. Ayrıca bölgenin yeniden yapılanması adına da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin iş dünyasına çağrısı ile bölgeye konut seferberliği de başlatıldı. Konut seferberliğinin detayları ilerleyen günlerde Birliğimiz tarafından açıklanacaktır. Oda Borsalar olarak bu süreçte depremzedelerimiz için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Yaralarımızı birlikte saracağız."

Kaynak: ANKA