Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM genel kurulunda milletvekillerini koronavirüs salgını hakkında bilgilendirdi.

Koca, emekli Orgeneral Aytaç Yalman ile birlikte Covid-19 hastalığına bağlı olarak hayatını kaybedenlerin sayısını üç kişi olarak güncelledi.

Koca önlemlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmeden buna göre alındığını vurguladı ve test numunelerinin 16 ildeki laboratuvarlarda değerlendirildiğini belirtti.

COVİD-19'A BAĞLI ÜÇÜNCÜ VEFAT

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini doğrulayan Bakan Koca, ilk yapılan testlerde negatif sonuç çıktığını ve Yalman'ın hastaneye ulaştıktan 6 saat sonra hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakan, sonradan yapılan testlerde sonucun değiştiğini ifade etti.

Tüm çevresi ve ailesinin tarandığını ifade eden Koca, Yalman'ın eşinde de hastalığa rastlandığını belirtti.

euronews Türkçe’nin haberine göre, bakanın açıklamalarından önce ulaştığı kaynaklardan, Aytaç Yalman'ın ölümünün koronavirüse bağlı olduğunu doğrulamıştı.

Koca, meclisteki konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

"Covid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı."

"Halen 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz. Yurtdışından getirilen vatandaşlarımızı yurtlarda 14 gün izolasyonda tutuyoruz."

"1 Mart itibariyle yurtdışında 372 bin kişi geldiğini tespit ettik. Bu kişilere ulaştık"

'10 BİNİ GEÇEN TEST YAPTIK. GÜNLÜK 10-15 BİN YAPABİLİR HALE GELMEK İSTİYORUZ'

"Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz."

"Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girecek."

"ABD'ye 500 bin tanı kiti gönderdik"

"Her hastanenin koronavirüs vakası kabul edebilecek hale getirilmesi yönünde strateji değişikliğine gittik. Tüm hastanelerimize koruyucu ekipman gönderdik"

"Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız."