IŞİD Suriye’nin üçüncü Kürt şehri Kobanê’ye karşı şiddetli bir saldırı gerçekleştirdi. Uluslararası koalisyonun hava saldırıları da bu saldırıyı ortadan kaldıramadı. Peki, Türkiye ve Suriye arasında kalan bu bölge, neden mevcut güçler için bu kadar kritik?”

TÜRKİYE’NİN MUĞLAK STRATEJİSİ

Kobanê’ye saldırıların başlangıcından itibaren Türk ordusu sınır boyunca pozisyon aldı. Ancak Ankara için IŞİD ile savaşa girmek söz konusu bile edilemez bir durum.

Türkiye IŞİD’i, PKK – PYD ve Esad’a göre daha az kötü olanlar olarak değerlendiriyor. Suriye’de neredeyse bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması PKK’ye kıyas kabul etmez bir temel sağlar ki bunu, Kürt çatışmasını bitirmeye uğraşan Ankara asla istemez. Kürtler Türk ordusunu Kobanê’ye destek olabilecek her şeyi engellemekle ve bunun yanı sıra Orta Asya ve Batı’dan gelen cihatçıların geçişine göz yummakla suçluyor. 14 Ekim Salı günü ise Türk uçakları PKK alanlarını bombaladı.

SINIR FETHİ PEŞİNDEKİ IŞİD

IŞİD Kobanê’yi alırsa, Türkiye sınırındaki yüzlerce kilometreyi kontrol etmiş olur ve böylelikle kaçak yollarla petrol satışı ve Türk havalimanlarına gelen cihatçıların geçişi kolaylaşır.

Direniş cephesi Kobanê’nin elimine edilmesi başkent Rakka ile Halep’in güvenli bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlar. Son olarak, Kobanê’nin düşmesi petrol açısından zengin ve IŞİD’in Suriye ile Irak’taki toprakları arasında stratejik kilit nokta olan Haseke’ye karşı bir saldırı yolu açar.

Ağustos ayında PYD ve PKK, Şengal dağlarında Ezidileri katliamdan kurtarmıştı. « halifelik » e karşı gerçekleşen bu Arap olmayan seküler hareket cihatçılar için dayanılmaz bir harekettir.

KÜRT DİRENİŞİNİN COĞRAFİ GERİ ÇEKİLİŞİ

Suriye’deki Kürt gerilla hareketi PYD ve Türkiye’deki PKK pratikte birdir. Suriyeli Kürtler ve Türkiyeli Kürtler arasındaki kültürel, dilsel ve politik bağ, geçtiğimiz yıllarda Türk hükümeti ile yakınlaşan Irak Kürtleri ile olan bağdan net olarak daha güçlüdür. PYD ve PKK Haziran 2013’ten bu yana açık olarak IŞİD ile savaş halindedir.

PKK ve PYD, Irak’ta Şengal dağları eteklerinde, Ezidileri katletmeye hazırlanan cihatçı güçlerin ilerlemesini engellemiştir. IŞİD bunu bir hakaret olarak görmüş, asla affetmemiştir. PYD ve PKK kontrol ettiği tüm bölgelerde otoriter, laik, karma ve sosyalist bir iktidar modelini hayata geçirmiştir. Bu model IŞİD’in öngördüğü modelin tam zıddıdır.

Bu yazı siyasihaber.org için Serra Torun tarafından Le Monde'dan çevrilmiştir. Yazının orijinaline gitmek için tıklayınız.