Kobanili hasta tutuklu Muhammed Muhammed, kendisine kimlik verilmediği için tedavisinin engellendiğini ifade ederek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Durumu kötüleşen hasta tutuklulardan biri de Kobani direnişi esnasında yaralandığı için 28 Ocak 2015 tarihinde Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye’ye getirilen ve geçirdiği ameliyat sonrası yoğum bakım sürecinin 10’uncu gününde tutuklanan Kobanili Muhammed Muhammed. "Türkiye’de suç işlediği düşünülen birine benzediği" gerekçesiyle tutuklanan Kobanili Muhammed, yaralı halde önce Osmaniye T Tipi Cezaevi'ne, oradan da Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Hasta tutuklu Muhammed, İzmir Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Şubesine gönderdiği mektupta yaşadıklarını anlattı.

‘KOLOSTOM TORBASI İLE YAŞIYORUM’

Mektubunda yarası nedeniyle 4 ay boyunca Kolostom torbası ile yaşadığını belirten Muhammed, Osmaniye cezaevinde 2’inci defa ameliyat geçirdiğini, geçirdiği ameliyatlar ve kullandığı yoğun ilaçlardan dolayı da idrar yollarında taş oluştuğunu dile getirdi.

İdrar yollarındaki taşlar nedeniyle birkaç defa acile kaldırıldığını ifade eden Muhammed, hastanede imkân ve koşullar bulunmasına rağmen rahatsızlığını giderecek tedavinin uygulanmadığını söyledi.

İdrar kesesinin çatlama riski ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Muhammed, tedavi görmediği takdirde böbreklerinde çürüme başlayacağını belirtti. ‘

KİMLİĞİ OLMADIĞI İÇİN TEDAVİ EDİLMİYOR

Mektubunda kimliği olmadığı gerekçesiyle "tedavi edilmediğini" belirten Muhammed, "Kobani’de yaralanıp Türkiye’ye hastaneye getirilirken bana verilmesi gereken AFAD kimliği de verilmedi. Kimliksiz olduğum ve Türkiye’ye kaçak yollarla girmişim gibi bir izlenim yaratılmak isteniyor. 10 gün yoğum bakımda tedavi görürken kimlik soracak durumda değildim. Hastaneye götürülürken hiçbir sebep olmaksızın bir subayın hakaret ve ağza alınmayacak küfürlerine maruz kaldım. Subayın benim kişisel hak ve hürriyetime, insanlık onuruma saldırması yetmiyormuş gibi, üstüne üstün tedavimi engelleyip beni cezaevine geri getirdi" ifadelerini kullandı.

3 AYDIR HASTANEYE SEVKİ YAPILMIYOR

Rahatsızlıklarından dolayı hastaneye sevk talebinde bulunduğunu belirten Muhammed, 3 aydır hastane sevki için herhangi bir işlem yapılmadığını ifade ederek, ağrılarının adeta işkenceye dönüştüğünü söyledi. Muhammed, psikolojik ve fiziki olarak durumdan çok kötü etkilendiğini belirtti.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Kimliksiz bir insan olarak yargılandığını belirten Muhammed, son olarak şunları aktardı:

“Yabancı olduğum için ailemden her hangi bir haber almıyorum. Avukat ile görüşemiyor, savunma yapması için vekâlet veremiyorum. Mahkemelere SEGBİS yoluyla çıkartıldım ancak konunun ne olduğunu bilmedim. Avukatımın olmayışı savunma yapmamı engelledi. Savunma hakkım bu şekilde engellendiği için, oldu-bittiye getirilen mahkeme kararı sonucu 6 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldım. Şuanda dosyam Yargıtay da ve bir buçuk yıldır ailemden haber alamıyorum. İnsan hakları, hukuk ve sağlık açısından mağduriyetimin giderilmesi için herkesi durumuma duyarlılık göstermeye çağırıyorum.”

(Kaynak: DİHA)