IŞİD'in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası’nın 15’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada sanıklardan Sibel Akdeniz, Zazaca tercüman olmadığı için savunma yapamazken, mahkemede hazır bulunan Sebahat Tuncel’in savunması da mahkeme heyeti tarafından yarıda kesildi.

Tuncel’in mahkeme heyetinin bu tavrına 'kürsüden ayrılmayarak' tepki göstermesi üzerine duruşmada gerginlik yaşandı.

Söz hakkı tanınana kadar yerine geçmeyeceğini belirten ve kürsüde kalmaya devam eden Tuncel’in söz kullanma talebi heyet tarafından 'mahkeme disiplinini bozma' olarak kayıtlara geçti. Yargılamada usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla salonu terk etmek isteyen sanıkların jandarma tarafından salondan çıkmalarına izin verilmezken, duruşmaya 13.30’a kadar ara verildi.

‘JANDARMA SET ÇEKTİ, SANIKLAR SALONU TERK EDEMEDİ’

Mahkeme heyetinin tanık dinleme usulü ve savunmanın sınırlandırılmasına dair bir tutum içerisinde olduğunu ifade eden Avukat Sipan Cizreli, bugün devam eden duruşmada yaşananları şu şekilde anlattı:

“Her periyodun başında ilk gün mahkeme gelen- giden evraklara ilişkin söz kurar, ardından da yargılananlara ve müdafilerine söz veriyor. Fakat bugün bu usulden şaştı ve henüz savunmasını yapmamış yargılananlara savunma yapıp yapmayacaklarını sordu. Sebahat Tuncel duruşmada söz aldı ve Tuncel’in savunması tamamlanmadan yarıda kesildi, mikrofonu kapatıldı. Tuncel de bu duruma tepki göstererek kürsüden ayrılmadı. Diğer yargılanan kişiler de kürsüye geçmedi. Onların da kürsüye geçmediğini mahkeme heyeti zapta geçti. Bunun üzerine yargılanan arkadaşlar salonu terk etmek istemesine rağmen jandarma ile set çekildi, salondan dışarıya kimse çıkarılmadı. Bu sırada protestolar oldu ve duruşmaya ara verildi.”

Kaynak: Duvar