Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın aktardığına göre, mahkeme başkanı, dışarıda kalan avukatların salona alınması taleplerine karşılık vermedi.

Salonda bulunan avukatlar bu durumu protesto ederken, "Koronavirüs nedeniyle alabileceğimiz insan sayısı belli" diyen mahkeme başkanı, güvenlik ve salgın nedeniyle bu kararın uygulandığını söyledi.

Bu arada avukatların itirazı devam etti. Mahkeme başkanı, cüppesiz olan kişinin salondan çıkarılmasını istedi. Bu duruma itiraz eden avukatlara, "Duruşma düzenini bozanı dışarı alırım" yanıtı verildi. Bunun üzerinde avukatlar, alkışlı protestoda bulunarak duruşma salonunu terk etti.

DEMİRTAŞ'TAN ALKIŞLI DESTEK

Avukatlara, SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Selahattin Demirtaş da alkışlarla destek verdi.

Avukatların mahkeme heyetini protesto ederek salondan ayrılmasının ardından davanın sanıkları da, kimlik tespiti için sorulan sorulara salonda savunma olmadığı gerekçesiyle yanıt vermedi.

Öte yandan duruşma öncesi polisin engelleme çabalarına karşın açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobanê davasının bir 'kumpas ve siyasi intikam davası' olduğunu söyledi.

DEMİRTAŞ'TAN TEPKİ

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kimlik tespitiyle ilgili sorulara yanıt vermedi.

Selahattin Demirtaş şunları söyledi:

"Buraya susmaya değil konuşmaya geldik. Yargılanmaya değil, yargılamaya geldik. Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz. Gerçekten yargılamanın devam etmesini istiyorsanız ara verip bu sorunu çözebilirsiniz. Bilgilerimizi tabii ki mahkemeye vereceğiz. Sormak istediğiniz her türlü soruyu sorabilirsiniz, biz de savunmamızı yapacağız.

Yıllardır yargılama yapıyorsunuz. Bizi onlarla karıştırmayın. Sesinizi yükseltmeyin. Karşınızda çocuk yok. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin meclis grubu eşbaşkanları karşınızda. Her ne kadar sanık sandalyesinde otursak da halkın iradesini temsil ediyoruz. Bizler medeni insanlarız.

Daha önce darbecileri yargıladınız, bilemem nasıl yargıladınız. Ama bize o muameleyi uygulayamazsınız. Bir duruşma salonunda avukatların bulunması gerekir.

Yargılama usulen uygun gibi gözüksün istiyorsanız avukatlar girsinler. Ben orada değilim. Yanımda avukat yok, duruşma salonunda avukat yok. Şu anda duruşma salonunda aleyhime bir şey tespit etme şansım yok. Baskı ortamında yargılamayı yapsanız da avukatların buraya girmesi gerekiyor."

'SİZE GÜNAHIMIZI BİLE VERMEYİZ'

Demirtaş açıklamalarına karşın mahkeme başkanının kimlik tespiti için soru sormasina tepki gösterdi, “Cevap vermeyeceğim. Biz size değil cevap vermek günahımızı bile vermeyiz” dedi.

AVUKATLAR SALONA DÖNDÜ

Duruşmanın başında yer sıkıntısı nedeniyle salona alınmayan avukatlar dahil tüm avukatlar duruşma salonuna geri döndü. Bazı avukatlar ayakta kaldı.