7 Haziran seçim sonuçları üzerinden kurulacak yeni hükümete dair senaryolar, olasılıklar hala konuşuladursun aslında pratikte yürüyen bir koalisyon var. 7 Haziran seçim sonuçları ile en büyük yenilgiyi alan Recep Tayyip Erdoğan bir ayı geçkin zamandır bir şekilde sandıkta kaybettiğini masada kazanmaya çalışıyor. Oysa meydan meydan dolaştığında her defasında sandıkları halkın iradesi olarak göstererek “gelin sandıklarda halk söylesin ne diyecekse”. Halk demokratik ve de eşit bir seçim kampanyası olmasa da sözünü bir şekilde söyledi. Özellikle de HDP’nin almış olduğu sonuç açısında halkın sözü başka bir anlam ifade ediyor.

Zira aylarda Tayyip Erdoğan’ın üst perdeden kurduğu nefret dili, “devletlum böyle istiyor” diyerek o dili kendilerine talimat alan paramiliter/ırkçı grupların saldırıları ve en son Diyarbakır’da miting alanında patlatılan bombalar ile HDP 12 Eylül cuntasının getirdiği barajın altında kalması istedi. Ama olmadı, bütün şiddet ve de nefret iklimi dışında HDP ve de emek verenlerinin emekleri sonucu ‘başka bir türkiye’ diyenler yeni bir sonuç ortaya çıkardılar. O zamandan bu zaman RTE/AKP bu sonuçları tersyüz etmek için bütün süreçleri işletiyorlar.

RTE/AKP hiçbir şekilde kendilerinin tek başlarına iktidar alacakları bir hükümet dışında başka bir şey düşünmüyorlar. Çünkü kendilerinin 2023 yılı için öngördükleri stratejik bir planları var, bu planı başka bir parti ile yürütemeyecekler. O zaman yapılması gereken şey bir şekilde bu süreci –koalisyon hükümeti- çeşitli manevralar ile götürdükten sonra “bakın işte olmuyor” diyerek yeninden seçim diyecekler. Ancak onların bu hesabını şimdilik bozan durum herhangi bir erken/tekrar seçimde hala tek başlarına hükümet kurabilecekleri bir oy çokluğunda değiller.

O zaman çeşitli yol ve yöntemler ile bunu hazırlamak gerekiyor diyerek şimdi tam da bunu yapıyorlar. Bunu yaparlarken ne zaman ki bir durum ile karşılaşacak olsalar hükümet ortakları MHP hemen yanlarında. Zira AKP başka söylemler tutturmaya çalışsa da aslında MHP’nin tekliği, ırkçılığı dışında başka bir gerçeğe sahip değil. MHP’de bunu bildiği için meclis başkanlığı seçimlerinde AKP’li adayın meclis başkanı olmasını sağladı. Dünde RTÜK için üye belirlenirken AKP bu sefer MHP’ye yaptı bir güzellik.
7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun yapısını da etkiledi. MHP ve HDP arasında kura çekilmesi gerekirken AKP TBMM'de seçim yapılması kararı aldı ve sonuç tabi ki MHP’li oldu. Bu da gösteriyor ki aslında Türkiye’de RTE/AKP’nin “tekrar” seçimleri öncesinde bir hükümet var. Yani şu anda herşey AKP ve MHP’nin istediği doğrultuda gidiyor…
Kasım’da ne mi olur?!