KKTC polisi, Sedat Peker’in iddialarıyla yeniden gündeme taşınan Kutlu Adalı cinayeti için harekete geçti. Türkiye’de başlatılan yeni adli sürecin ardından, Kıbrıs’ın kuzeyinde de polis, cinayetin yıldönümünün arifesinde iddiaların üzerine gitme kararı aldı.

TÜRKİYE’DEN BİLGİ İSTENDİ

KKTC Polis Genel Müdürlüğü’nün ilgili açıklamasında şu bilgiler yer aldı: “Son olarak ülke dışından yapıldığı bilinen bir sosyal paylaşım sitesinde, konu ile ilgili bazı açıklamalar içeren paylaşımlar yer almıştır.​ Bahse konu bu paylaşım ve gelişmeler çerçevesinde, Polis Genel Müdürlüğü tarafından cinayet dosyası yeniden soruşturma ve araştırma kapsamına alınmıştır. Bu maksatla Türkiye Cumhuriyeti makamlarından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında 25.12.1987 tarihinde imzalanan “Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlâmlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası” uyarınca ilgili birimden gerekli bilgi talebinde bulunulmuştur”.

Açıklamada, “Merhum Kutlu Adalı'nın öldürülmesi sonrasında iddia edilen her bilgi ve beyan sonrası, mütemadiyen yapılan soruşturma ve araştırmalarda tüm gayretlere karşın suç faillerini tespit etmek mümkün olmamıştır. Bu nedenle de dosya “meydana çıkarılamadı” olarak tasnif edilmiş bulunmaktaydı” ifadeleri kullanıldı.

'ALGI OPERASYONU' İDDİASI

KKTC Polisi’nin Türkiye’den Adalı cinayeti için bilgi talebinde bulunulduğunun vurgulandığı açıklamada ayrıca, “Adalı cinayeti üzerinden kamuoyunda algı oluşturuluyor” iddiası da dikkat çekti. Polis Genel Müdürlüğü’nün söz konusu açıklamasında bu iddia şu şekilde dillendirildi: “Son günlerde, 1996 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci-yazar Kutlu Adalı'nın ölümü ile ilgili; farklı kesimlerin kendi görüşleri doğrultusunda yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden yönlendirici haberler yer almaya başlamış ayrıca geçmişte gündeme gelmiş olan benzer konular ise yeniymiş gibi halk üzerinde algı oluşturulmaya çalışılmaktadır”.​

ADALI ANILIYOR

Kıbrıs’ta polisin yeniden Adalı cinayeti için devreye girmesi, ünlü düşünürün katlinin yıldönümünün arifesinde gündeme yansıdı. Lefkoşa’nın Türkiye’den cinayet için bilgi talebinde bulunduğu esnada Kıbrıslı yurttaşlar Adalı’yı kabri başında ve başkentin sokaklarında anıyor. 

6 Temmuz 1996'da katledilen Adalı anısına, Kutlu Adalı Vakfı ve köşe yazarı olduğu Yeni Düzen gazetesi tarafından Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabrinde anma töreni düzenlendi. Anma törenine Adalı’nın eşi, Yeni Düzen temsilcileri ve sevenleri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende konuşmalar yapıldı, Adalı’nın mezarına karanfiller bırakıldı.

Adalı cinayetinin yıldönümünde ayrıca, “Bu Memleket Bizim Platformu” Polis Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra Lefkoşa’da kitlesel bir yürüyüş organize ediyor. 

Kaynak: Gazete Duvar