Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınıyla darp edilerek gözaltına alınan ve hakkında "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Genel Yayın Yönetmeni Bilir (Zana) Kaya savcılık ifadesinde suçlamaları kabul etmedi.

Savcılık ifadesinde, Özgür Gündem gazetesinde 27 Mart 2016 tarihinden itibaren sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptığını söyleyen Kızılkaya, şunları söyledi:

'İDDİALARI KABUL ETMİYORUM'

"Genel Yayın Yönetmenimiz Bilir Kaya'dır. Yayın Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan, Ayhan Bilgen, Bilge Contepe, Filiz Koçali, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu'dur. Gazetenin imtiyaz sahibi ise Kemal Sancılıdır. Gazetede editöryal bağımsızlık ilkemiz vardır. Habere ve yayın politikasına müdahale etmemiz söz konusu değildir. Yayın politikamız muhalif bir nitelik arz etmektedir. Diğer medya kuruluşlarının haberleştiremediği haberlere yer vermeyi uygun görmekteyiz.

“Örgüt propagandası yaptığımız iddialarını kabul etmiyorum. Örgüt yönetici ve üyelerinden talimat alarak haber yapmamız söz konusu değildir. Dağ kadrosunda bulunan mahlas isimler kullanan kişilerin yazılarını gazetemizde zaman zaman yer veririz. Biz bu yazıları sosyal medyada araştırırız.

'TÜRKİYE'DE OLUP BİTENLERİ BİR DE PKK PENCERESİNDEN GÖSTERMEK...'

“Okuyucu kitlemiz Türkiye'de olup bitenleri bir de PKK ve KCK penceresinden görmek istediği için bu haberleri yapmaktayız. Örgüt yöneticileriyle ilgili aramızda hiçbir bağımız yoktur. Yapmış olduğumuz haberler bazen Türkiye'deki basın yayın kuruluşlarının dikkatini çekip haberleştirilmektedir.

“Başka basın yayın kuruluşlarında çıkan haberler kamuoyunu ilgilendiriyorsa biz de bu haberlere gazetemizde yer veririz.

“Gazetenin mali durumunu bilmem söz konusu değildir. Bildiğim kadarıyla hem elden hem de bayilere gazete dağıtılmakta. Gazetenin geliri bundan ibarettir. Zaman zaman reklam gelirimiz de olmaktadır.

“Bana sorduğunuz inceleme tutanağında geçen Abdullah Öcalan resminin propaganda amaçlı kullanıldığı iddiasını kabul etmem. Söz konusu resim, Özgür Gündem gazetesinin eski bir nüshasına aittir. Yine mahkeme kararı ile el konulmasına karar verilen yayınlar, ilgili yayınevleri tarafından medya kuruluşu olduğumuz için bilgilendirme ve tanıtım amaçlı bize gönderilen kitaplardır.

“Bana isnat edilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Ayrıca gözaltına alındığım ve nezarethaneye götürüldüğüm süreçte kolluk kuvvetlerince uğradığım hakaret ve darptan dolayı şikayetçiyim. Haklarında soruşturma yapılmasını talep ediyoruz."

'YAYIN DANIŞMA KURULUMUZ SÜREKLİ GAZETEMİZDE BULUNMAZ'

Gazete'nin Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya da savcılık ifadesinde suçlamaları kabul etmedi.

Emniyette susma hakkını kulanan Kaya'nın savcılık ifadesi şu şekilde:

“Gözaltına alınmadan bir hafta 10 gün öncesinde Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın yönetmenliğine atandım. Sorumlu Yazı İşleri müdürümüz İnan Kızılkaya İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Yayın Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan, Ayhan Bilgen, Bilge Contepe, Filiz Koçali, Necmiye Alpay ve Ragıp Zarakolu'dur. Ayhan Bilgen HDP Kars Milletvekilidir.

“Yayın danışma kurulumuz sürekli gazetemizde bulunmaz. Bazı zamanlarda bu yayın politikamız nasıl olacak gelirlerimizi nasıl çoğaltabiliriz konusunda danıştığımız kişilerdir. Basın kanunu uyarınca sorumluluk, sorumlu yazı işleri müdürü ile yayın yönetmenine aittir.

'DANIŞMA KURULUNUN SORUMLULUĞU YOKTUR'

“İmtiyaz sahibi ile yayın danışma kurulu üyelerinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Haberlere hazırlanırken, örgüt üyeleri ve yöneticilerinden herhangi bir talimat almamız söz konusu değildir.

“Tamamıyla haber kaynaklarımıza dayanarak muhalif bir anlayışla haberlerimizi yapmaktayız. Sosyal medyada örgütün dağ kadrosunda bulunan yöneticilerin yazılarını bulup gazetemizde yayınlıyoruz. Buradaki amacımız kesinlikle örgütün propagandasını yapmak değildir. Farklı bir perspektiften haberi okuyucuya sunmayı uygun görmekteyiz.

“Bizim buradaki amacımız farklı görüşteki insanların görüşlerinin kamuoyu nezdinde tartışılmasıdır. Nitekim başka yayın organları da (Yeni şafak,Sabah vb..) gazeteler bizim haberlerimizi kullanmaktadır.

“Ben gazeteye yeni atandığım için gazetenin mali durumu ile bilgi sahibi değilim. Gelirlerinin nelerden ibaret olduğunu bilmem söz konusu değildir. Ancak tahminime göre gazete satışından elde ettiğimiz gelir ile faaliyetimizi yürütmekteyiz.

“Araştırma amaçlı gazetemizin arşivinden yasaklı yayınların olduğu hususu doğrudur. Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu eski nüshalar gazeteye asılı bulunmaktadır.Gazetenin yayın politikasını PKK/KCK örgütü belirlememektedir. İnisiyatif sorumlu yazı işleri müdürü ve Genel yayın yönetmenindedir. Üzerime atılı silahlı terör örgütü üyeliği ve diğer suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum."

Kaynak: DİHA