Beşiktaş’ta üzerinden emekli albay Çetin Oğuz adına düzenlenmiş kimlik çıkan bir kişi ve eşi jandarma komutanlığı önünde silahlı saldırıya uğradı. İkisi de yaralanırken motosikletli saldırganlar kaçtı.

Sözcü gazetesinin haberine göre vurulan kişinin üzerindeki kimlik sahteydi. Vurulan emekli albayın ismi Çetin Oğuz değil Fehmi Altınbilek’ti. Fehmi Altınbilek, 24 Ocak 1973’te Dersim'de TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşlarına karşı yapılan komando harekatını yönetmişti.

Türkiye Fehmi Altınbilek ismini ilk kez 1970 yılında işlenen Dr. Necdet Güçlü cinayetiyle duydu. Sol görüşlü Güçlü’yü öldüren, içlerinde sonra Sağlık Bakanlığı’na dek yükselen MHP’li Osman Durmuş’un da bulunduğu ülkücüler İbrahim Doğan ve Ali Güngör mahkemece suçlu bulundu.

Mahkeme sürecinde ülkücü İbrahim Doğan’ın üzerinde çıkan iki adet silahın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin iki subayına ait olduğu öne sürüldü. Bu subaylardan biri teğmen Fehmi Altınbilek’ti. Buna rağmen Altınbilek hakkında hiç bir yasal işlem yapılmadı ve terfi ettirildi.

Altınbilek’in adı daha sonra 30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere’de düzenlenen ve Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü operasyonla yeniden hatırlandı. İddiaya göre olay yerinde bulunan bir albay yorgun olduğu için operasyonu Altınbilek yönetmiş ve ilk kurşunu da bizzat kendisi sıkmıştı.

KAYPAKKAYA'NIN ÖLDÜRÜLMESİ


1973 yılının ocak ayında Fehmi Altınbilek yine sahnedeydi. Bu kez Dersim’de görevliydi. 24 Ocak 1973’te Vartinik Mezrası’nda TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşlarına karşı harekatı o yönetmişti. Çıkan çatışmada Ali Haydar Yıldız katledilmiş, Kaypakkaya yaralı olarak kaçmayı başarmıştı. Altınbilek bir öğretmenin ihbarı sonucunda Kaypakkaya’yı birkaç gün içinde yakalamış, karda çıplak ayak kilometrelerce yol yürütmüş ve ayak parmaklarını donmasına neden olmuştu. Kaypakkaya işkencede yaşamını yitirirken iddialara göre ifadesini almaya çalışan isim yine Altınbilek’ti.

AĞCA'NIN KAÇIRILMASI


Fehmi Altınbilek yine iddialara göre Mehmet Ali Ağca olayının da merkezindeki adlardan biri. İddiaya göre, Ağca’yı İran sınırına dek, “güvenlik içinde”, artık yüzbaşılığa terfi etmiş olan Fehmi Altınbilek bizzat götürmüştü. Altınbilek daha sonra sürekli terfi ederek albaylıktan emekli oldu. Altınbilek başta DHKP-C olmak üzere birçok örgütün ölüm listesinde yer almaktaydı.