Maraş merkezli depremlerden etkilenenler için Ordu Fatsa’daki yurttaşların Kızılay’a bağışladığı kıyafetler ve yardım kolileri İsmailağa Cemaatinin kaçak yurtlarında çıktı.

Kızılay Fatsa Şubesi Başkanı Adil Keskin ise "Düğün salonu olarak kullanılan bir binamız var ancak kirada olduğu için orayı kullanamıyoruz. Bizce bu durumun bir sakıncası yok" açıklamasını yaptı.

Konuya dair açıklama yapan Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Deprem bölgesinde mağduriyet devam ederken, toplanan yardımların tarikat depolarında tutulması hem ahlaki değildir hem de suçtur" dedi.

BirGün'den Onur Durmuş'un haberine göre Fatsa'da, İsmailağa Cemaatine bağlı Yavuz Sultan Selim Vakfının, 10 ile 16 yaş arası sarık ve cübbe giydirilmiş çocuklara “dini eğitim” verilen yurt olarak kullanılan binasında, Kızılaya ait yardım kolilerinin bulunduğu görüldü. Ulaşılan görüntülere göre, yurttaşların deprem bölgesine gönderilmesi için Kızılay’a bağışladığı yeni kıyafetler, kaçak yurdun depolarında bekletiliyor. Ayrıca yardım kolilerin düzensiz bir şekilde açıldığı ve kıyafetlerin yerlere saçıldığı görülüyor.

Kızılay Fatsa Şubesi Başkanı Adil Keskin, depoyu "hatır gönül ilişkisiyle kullandıklarını" ve herhangi bir sözleşmelerinin olmadığını söyledi. Keskin, “Kızılay’a ait düğün salonu olarak kullanılan bir binamız var ancak orası kirada olduğu için orayı kullanamıyoruz. Yeni bir depoya verecek bütçemiz olmadığı için bu depoyu kullanmak zorunda kaldık. Tırla gelen yardım malzemeleri ıslandığı için kıyafetler küflenmesin diye kutulardan çıkarıldı” dedi.

"Kaçak cemaat yurdunu neden tercih ettiniz" sorusuna ise Keskin'in yanıtı "Küçük yerlerde bu işler rica minnetle yürüyor genelde. Buranın yurt olduğunu biliyorduk ama bizce bu durumun bir sakıncası yok” oldu.

Fatsa Kaymakamlığı ise söz konusu yurtla ilgili gizlilik kararı olduğu ve bu sebeple konuyla ilgili bilgi veremeyeceklerini beyan etti. Kaymakamlık yetkilileri ayrıca yurdun kim tarafından denetlendiği sorusunu yanıtsız bıraktı.

EMEP İL BAŞKANI POYRAZ: HEM AHLAKİ DEĞİL HEM DE SUÇ

Konuya dair açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Deprem bölgesinde mağduriyet devam ederken Fatsa’da toplanan yardımların tarikat depolarında tutulması hem ahlaki değildir hem de suçtur" dedi.

Poyraz, yarımların cemaat tarafından kullanılması riskine dikkat çekti ve "Kızılay temsilcisi bu yaşanan durumu normal olduğunu söylemiş. Bu nasıl bir vicdandır ki deprem bölgesinde insanlar mağdurken malzemeler bir cemaate bağlı yurtlarda tutuluyor ve gönderilmiyor. Bu nasıl normal oluyor? Bu zihniyete göre normal olabilir ancak böyle bir suç nedeniyle hesap sorulması da normal. Az zaman kaldı. Bu keyfiliğin, suçların hesabı da sorulacaktır” dedi.

Poyraz, Kızılay Şube Başkanı Keskin’in savunmasına da değindi ve "Savunma yaparken de batıyor. Başka depo yokmuş, Kızılay’da depo kiralayacak para yokmuş. Devlet kurumları yok mu diye düşünme gereği bile görmemiş. Durumu fırsata çevirmiş. İstense Fatsa’da bir iki değil onlarca depo bulunur. Binlerce yurttaşın özveriyle yaptığı yardımları yerine ulaştırmamak iyi niyetten uzak olmak demektir. Depodakiler bir an önce depremzedelere ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.