Kızılay'ın depremlerin ardından çadır satmasına ve ikinci el giysileri de bir süredir sattığının ortaya çıkmasına dair tartışma sürüyor. Son olarak, Kızılay'ın, Maraş depremlerinden 12 gün sonra iki TIR dolusu giysi sattığı ortaya çıktı. Bu giysilerin Mersin-Tarsus karayolunda tutulduğu depo, bir ihbar üzerine 22 Şubat günü polis tarafından basıldı.

Gazeteci Bahadır Özgür, polis baskınına dair tutanağı ve deponun sahibi şirketin, Kızılay ile sözleşmesini paylaştı. Özgür, "İşte Kızılay'ın 18 Şubat günü 2 TIR dolusu giysiyi sattığına dair polis tutanağı. İhbar üzerine depo basılıyor. Şirket Kızılay ile 2 yıl önce yaptığı sözleşmeyi ve satışa dair faturaları sunuyor. Sözleşmeye göre ayda en az 80 ton giysi, kilosu 0.41 $'dan verilecek" ifadelerini kullandı.

Söz konusu tutanağa göre, polise 21 Şubat'ta "deprem için gönderilen malzemelerin Kızılay tarafından burada yabancı bir şirkete satıldığı" yönünde bir ihbar gitti. Ertesi gün yapılan baskında ise bu adreste, merkezi İstanbul'da bulunan ve Kızılay Lojistik ile iki yıl süreli sözleşmesi bulunan bir geri dönüşüm şirketi bulundu.

'BAZILARI AFRİKA'YA GÖNDERİLİYOR'

Tutanakta, söz konusu şirketin Kızılay ile sözleşmesine istinaden "ikinci el tekstil ürünleri aldığı, burada bu ürünleri ayrıştırarak paketleyip Afrika ülkesine gönderdiği, diğer parçalanmış ve kullanılmayacak halde olanları ise gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında değerlendirdiği" belirtildi.

Tutanakta şu ifadeler kullanıldı:

"KOM Şube Müdürlüğümüze 21.02.2023 tarihinde gelen ihbarda Mersin-Tarsun Kaarayolu üzerine Karacailyas yakınlarında Coca Cola fabrikası arkasında... fabrikasında depremden dolayı gönderilen yardım malzemelerinin Kızılay tarafından burada yabancı bir şirkete satıldığı, onların da, ucuz fiyattan piyasaya sürmeye çalıştıkları... şirketine ait depoda 7 konteyner sıfır malzemenin yurtdışından gelen depremzedeler için battaniye mont gibi giyim ürünlerini ve gıda malzemesi olduğu ihbarı alınan üzerine 22.02.2023 günü saat 09.00'da belirtilen adrese gelindiğinde bahse konu adreste geri dönüşüm işi yapan merkezinin İstanbul'da olduğu, şirketin Kızılay Lojistik ile 2 yıl süreli sözleşmelerinin bulunduğu bu sözleşmeye istinaden ikinci el tekstil ürünleri aldıkları, burada bu ürünleri ayıştıracak sağlam olanları ayrıştırarak paketleyip Afrika ülkesine gönderdikleri diğer parçalanmış ve kullanılmayacak halde olanları ise gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında değerlendirdikleri, Kızılaydan en son 18.02.2023 günü fiyatlandırılan 2 tırın 19.02.2023 tarihinde tesise geldiği ve ayrıştırdığı kesinlikle tüm ürünlerin ikinci el olduğu ve gıda malzemesi almadığını beyan ederek Kızılay Lojistik tarafından kesilen faturayı ibraz etmiş..."