Maraş’taki terk edilmiş demir madeninin göletiyle ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Jeoloji Yüksek Mühendisi Eşref Atabey, gölete girişin yasaklanması çağrısı yaptı. Prf. Dr. Ali Osman Karababa ise ağır metallerin ileride kanser ve böbrek hastalıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Maraş’ın Ekinözü İlçesinde terk edilmiş demir madeninin göletinde oluşan ve rengi nedeniyle kızıl gölet denilen suyun, halk arasında şifalı diye içildiği yer aldı.

Suyun başta sindirim olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği ileri sürülen haberlerde, yaz aylarında on binlerce insanın bölgedeki apart otellerde konaklayarak kızıl göletteki acı sudan içmek için sıraya girdiği belirtildi. Bu durumdan son derece memnun olduğu iddia edilen Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen ise, göletin suyunun hem görselliği, hem maden suyu olması nedeniyle ilçe turizmine kazandırmak istediklerini söylüyordu.

‘DURUM ÇOK FARKLI’

Tıbbi Jeoloji Uzmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Eşref Atabey, durumun çok daha farklı ve tehlikeli olduğunu dile getirdi. Eski demir madeni ocağı göletindeki suyun bordo-kırmızı rengi nasıl aldığına dair yapılan açıklamaların haberlerde yer aldığı şekliyle oluşmadığını belirten Atabey, bu açıklamaların halkın yanılmasına, yöredeki maden sularıyla da ilişkilendirilerek farkında olmadan sağlığının riske atılmasına neden olabileceğini ifade etti.

Kızıl gölet olarak adlandırılan terkedilmiş madenle ilgili gazetelerde haberler çıkmıştı.