Ankara’da “Kıyafetime karışma” diyen kadınlar Kuğulupark’ta bir araya geldi.

Eyleme Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ve çok sayıda kadın katıldı. Eylemde, “Kıyafetime karışma kadınlar için adalet” ve “Müftülük işine bak hayatımıza karışma” yazılı pankart açıldı.

Kadınlar, kıyafetleri yüzünden şiddete uğrayan kadınların isimlerini okuyarak, “Buradayız” diye bağırdı.

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Berfin Yazıcı, kıyafetlerin bahane edilerek yapılan saldırıların temelinde cezasızlık olduğunu ifade ederek, Ayşegül Terzi, Ebru Tireli, Melisa Sağlam, Canan Kaymakçı’nın ve daha nice kadının kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğradıklarını söyledi.

Ayşegül Terzi davasında failin tutuksuz yargılanma kararının, Ebru Tireli’ye saldıranın serbest bırakıldığını hatırlatan Yazıcı, “Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar bugün ‘artık yeter’ diyoruz. Ne zaman ne giyeceğimize nereye gideceğimize biz karar veririz. Kıyafetimize karışmayın, pembe vagonlarla bizleri ayrıştırmaya çalışmayın” dedi.

Kamusal alanlarda sürekli olarak kadınların kıyafetlerine karışıldığını dile getiren Yazıcı, “Neredeyse her gün kıyafetimize yönelik saldırılarla karşılaşır olduk” diye konuştu.

Kadınlar olarak bir kez daha haykırdıklarının altını çizen Yazıcı, “Çocuk istismarının önünü açan o ‘utanç önergesi’ni tüm dünya görüşünden kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte mücadele ederek, Meclis’in kapısına dayanarak geri çektirdik. Tekrardan türlü yöntemlerle karşımıza çıkarmanıza, yasanın geçmesine asla izin vermeyeceğiz. Artık yeter” diye konuştu.

‘KARARLARIMIZ BİZİMDİR’

Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önünü açan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı , " Kararlarımız bizimdir, artık kadınlara dayatılan onu giyme, orada yürüme, böyle kahkaha atma sözleri bizlere darp olarak, cinayet olarak dönüyor. Yaşam tarzımıza yönelik söylem ve uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Eylem, "Her yer kadın, her yer direniş" , "Direne direne kazanacağız" ve "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganlarıyla son buldu.

ANTALYA'DA POLİS İZİN VERMEDİ

Antalya Kadın Platformu, il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisi veren yasayı protesto etmek için Muratpaşa ilçesi Atalos Heykeli önünde bir araya geldi.

Polisin yoğun ablukası altında toplanan kadınların açıklamasına Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek, izin verilmedi. Kadınların tepki göstermesi üzerine polisler kadınlara müdahale etti. Ellerindeki pankartları polisin toplamaya başlaması üzerine, "Müftülere nikah yasası verilemez", "O yasa Meclis’ten geçmeyecek" sloganları atan kadınlar gözaltına alınmak istendi.

Çevredeki yurttaşların polise tepki göstermesi üzerine gözaltılar yapılmadı. Kadınlar alkışlar eşliğinde dağıldı.

(Kaynak: Şujin)