Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadî Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-Bakur), 21 Mart’ta kutlanacak Newroz’a ilişkin DTK binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Demokratik Bölgesi Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan ve Kürdistani İttifak Çalışması’ndaki Kürt partilerinin temsilcileri katıldı.

Açıklamada, Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kitlesel Newroz mitinglerinin iptal edildiği duyuruldu.

Açıklamanın Türkçe'sini DTK Eşbaşkan Berdan Öztürk, Kürtçe'sini ise PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç okudu.

‘İKİ GÜNDÜR TARTIŞIYORUZ’

Yapılan açıklama şöyle: “Bilindiği üzere  11 Mart 2020 tarihinde  ortak bir açıklama yapmış, görkemli, coşkulu ve kitlesel  Newroz bayramı  kutlamalarıyla ilgili olarak hazırlık çalışmalarımızı  ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurmuştuk.

Ancak, tüm insanlık açısından ciddi bir tehdit haline gelen Korona virüsünün giderek yaygınlık kazandığı gerçeği karşısında, iki gündür siyasi partiler ve demokratik sivil toplum örgütleriyle birlikte sağduyulu bir karar almak amaçlı tartışma ve değerlendirmeler yaptık.

AKP hükümetinin ve ona bağlı olarak sağlık bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların süreci şeffaf bir biçimde yönetmedikleri, Korona virüsü nün gelişimi ile ilgili toplumu doğru bilgilendirmedikleri,  bu nedenle de alınması gereken tedbirlerin hızlı ve zamanında alınmadığı gerçeğine güçlü bir vurgu yaparak, AKP hükümetinin bu konudaki sorumluluğunu özellikle belirtmek istiyoruz.

KİTLESEL ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİYORUZ

Yürüttüğümüz tartışma ve değerlendirmeler sonucunda; tüm insanlık açısından bir tehdit haline gelen Korona virüsü vakalarının tüm bölge ülkelerinde görüldüğü gibi, Türkiye’de de Korona virüsü vakalarına rastlandığı açıklamaları karşısında; halklarımızın sağlığını her şeyin üstünde görerek, Uluslararası bir etkinlik olan Newroz bayramı kutlamalarıyla ilgili olarak, yeniden bir karar almanın hayati derecede önemli olduğuna inandık.

Bu nedenle; Uluslararası Newroz bayramı kutlamalarına, uluslararası bir katılım olacağı gerçeğinin bilincinde olarak; bunun doğallığında bir risk oluşturacağını da düşünerek, halkımızın ve uluslararası toplumun sağlığı açısından tedbir alma amaçlı 2020 Newroz bayramı kitlesel etkinliklerini iptal ettiğimizi halkımıza ve uluslararası topluma duyurmak istiyoruz.

SON DERECE ZOR BİR KARAR

Bizler açısından son derece önemli olan ve hiçbir koşulda kutlamaktan asla vazgeçmeyeceğimiz büyük acılar, bedeller ve mücadeleler sonucunda büyüttüğümüz Newroz bayramı kitlesel kutlamalarını iptal etme kararını almanın son derece zor olduğunu belirtmek istiyoruz.

Ancak halkımızın ve tüm insanlığın sağlığının da çok önemli olduğu bilinci ve sorumluluğu ile böyle bir karar almanın insani, ahlaki ve siyasi açıdan zorunlu olduğuna inandık.

Halklarımız ve tüm uluslararası toplumun böylesine zor bir kararı almamızı anlayışla karşılayacağına inanarak, tüm insanlığın sağlığını tehdit eden Korona virüsü ile mücadeleye yoğunlaşmalıyız.

Buradan bütün insanlığa geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, Korona virüsü nedeniyle yaşamını kaybedenlere Allahtan rahmet, hastalara acil şifalar diliyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı