“İnsanlık yalanı ve adaletsizliği kılıçla değil, kitapla yenecektir.”
Emile Zola

***

Kitap fuarını gezince, fuarda dolaşan insan selini görünce ülkemin geleceğine güvenim artıyor. Kitap kokuları arasında dolaşan binlerce insan, okumaya ilgi duyduklarını sergiliyorlar.

Her yaştan insanlar kitapların arasında gezerken, okuma, öğrenme isteklerini ortaya koymaktalar.

Kitap Fuarları, her yaşta insanın öğrenmeye, yenileşmeye açılan pencereleri. Kitap tanıtıldığı ortamlar, okumaya, kitaplarla dost olmaya ilginin arttığı yereler.

Kitap Fuarı, yazarlarla okurları buluşturan en önemli yerlerden biri. Okurlar değişik yazarları tanımanın mutluluğunu yaşamakta. Yazarlar kendilerini beğenerek okuyan değişik kesimlerden, yaşlardan insanların sevgileriyle, saygılarıyla buluşmanın onurunu yaşamaktalar.

37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen ARTİST 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı 10 Kasım Cumartesi günü saat 12.00’de açıldı. Fuar 18.11.2018 günü saat:19.00’da kapanacak.

Yurt içi ve yurt dışından 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuar, 18 Kasım Pazar günü bittiğinde toplam 2000'den fazla yazar imza günü yapmış, 300 söyleşi ve panel düzenlenmiş olacak.

Fuardan eli boş dönen yok gibi. Kitaplar, tanıtım yazıları, resimlerle dolu poşetlerle dönüyor gezenlerin büyük çoğunluğu.

Kitap Fuarı’nın en verimli yanlarından biri, değişik konularda yapılan söyleşiler, etkinlikler. Konuşmacılar, yazarlar değişik konuları konuklarıyla paylaşıyor, tartışıyorlar. Kitaplarla tanışmaya gelenler, değişik bilgilerle de tanışarak ayrılıyorlar buradan.

İstanbul Sanat Fuarı, Kitap Fuarı’nın yanında, sanatseverlerle buluştu. Yaratıcılığın el emeği, göz nuruyla birleştiği sanat yapıtları, izleyenleri büyüledi. Sanatçılar ürünlerini gören, izleyenlerle konuşup görüşlerini paylaşmanın mutluluklarını yaşadılar.

Sanat galerilerinin yanı sıra bağımsız gruplar, çeşitli sanat çevreleri ve genç sanatçıları da konuk eden İstanbul Sanat Fuarı, Deneyim teması ile sanatseverleri karşılıyor. İstanbul Sanat Fuarı’nın her yıl sanat alanındaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Plastik sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü, Alev Ebüzziya’ya, Sanat ve Toplumbilim Kuramcısı Onur Ödülü, Prof. Dr. Meral Özbek’e, Koleksiyoner Onur Ödülü, Erol Tabanca’ya ve Sanatsever Kurum Onur Ödülü Açık Radyo’ya verildi.

Bu fuarda da, dünyamızı değiştirecek en önemli güçler olan kadınlar ve gençler çoğunluktaydı. Bu iki kesimin kitaplarla tanışmaya, kitap okumaya olan ilgileri, bu ülkenin, insanlığın geleceği açısından oldukça umut vericiydi.

Bir Kitap Fuarı, kaç insanın yüreğini ısıtarak, insan sevgisiyle kuşatabilir? Yaşamın derin denizlerinde kaç insana yolunu aydınlatan Kutup Yıldızı olabilir? Fuarı gezip buradan birkaç kitap alanlar arasında kaç kişinin yaşamında değişiklik olabilir? Bunları kestirmek olası değil. Bu sayıların çok olacağı kesin. Kitap fuarlarını bu geniş açılardan değerlendirmek gerekir.

Kitap seçimi

Kitapları alırken, okurken seçici olmak gerektiğini düşünüyoruz. Kitaplar içinde insanı insanlığın geliştirdiği uygarlık düzeyine doğru götürenler olabildiği gibi, İlkçağ2ın, Ortaçağ’ın karanlıklarına doğru götürecek olanları yararı olmayanlar da var. Çok yararlı olanlar olduğu gibi yararı olmayanlar da var. İnsanlığı aydınlığa doğru götürecek yapıtlar olabildiği gibi karanlığa doğru sürükleyenleri de var.

Kitaplarda sunulan bilgileri sorgulayıp bilim, mantık dışı bilgileri ayıklamadan alınan, okunan yapıtların yararı olmayacaktır.

Okurlar yararlı yapıtlarla, zararlıları birbirlerinden ayıracak, yararlı olanları alarak, nitelikli kitap yazanları, üretenleri ödüllendirmeye başladıkları zaman, kitap fuarları daha güzel, daha anlamlı işlevleri olan etkinlikler durumuna gelecekler.

Ellerimizde kılıçlar değil kitaplar sallanmaya başladığı gün dünyamız daha güzel olacak.