Edip Yalçınkaya, 20 yıldır cezaevinde. 1971’de Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğmuş. İlk ve orta öğrenimini yine burada bitirmiş. 1992 yılında Muş’un Varto ilçesinde tutuklanıp müebbet hapis cezası almış. Halen Bingöl M Tipi kapalı cezaevinde.

Edip Yalçınkaya’nın Ma Ülkesi adlı ilk romanı 2010 yılında Belge yayınlarından yayınlandı.

2013 Ocak ayında yazarın Mahzen adlı ikinci romanı da Belge yayınları tarafından yayınlandı.

Özgür eczacılık fakültesi okumuş, Özlem ise liseden sonra okuyamayan bir kız. Bitlis’in kenar mahallelerinde yaşıyorlar. Romanda ikisinin birbirine olan aşklarından yola çıkarak birçok toplumsal olayı görebiliyoruz. Özlem, Özgür’e olan aşkından annesini kurban veriyor. Özgür ise bir Ermeni kızı olan LAL’ın hikâyesi peşinde. Kitapta en göze çarpan karakterlerden biri ise Melahat abla, mahallenin ablası. Aaslında hepimizin bir Melahat ablası vardır, köyümüzde, mahallemizde.

Kitap bir toplumun, coğrafyanın hikâyeleştirilmiş öyküsü. Faili meçhuller, Ermeni katliamı, feodal erkek baskısı, kadına şiddet, baskılar, zulümler ve bu kadar acının içinde yeşermeye çalışılan bir aşk hikayesi. Bu aşkın da bir karaçalısı da var, Büşra.

“Günah toprağa ekilmişti. Taşa toprağa, insana kısacası her şey sızmıştı. Lanet yağacaktı artık. Öyle bir lanet ki, ne döktüğümüz gözyaşları, ne de yakarışımız bunu paklamaya yetecekti. Bu günahı ancak cehennem ateşi yok edebilirdi. O gün tanrıdan son kez şunu diledim; bütün bu toprakları baştan sona cehennem ateşine boğ! Ateşinle yanıp kül olmayan tek bir canlı bırakma… Yer gök yalımlarla dolsun.’’ (Edip Yalçınkaya/Mahzen/S.249)

“Bazı hikayeler hiç bitmez, dedi. Sadece hikayelerin kurbanları değişir. Biri gelir biri gider. Bizim için uzun zaman önce suru üflemişler zaten. Lanetin incilerini ise benim boynuma takmışlar. Şimdi onları sana veriyorum. Günahım da senin lanetim de… dibi delik fıçıyı sonsuza dek doldurup duracağız’’ (Edip Yalçınkaya/Mahzen/S.250)

Bir coğrafyanın ve üzerinde yaşayan halkların hiç bitmeyen acısı, lanetli bir çağın, günahlar ile dolu fıçısında gözlerini açan bir aşkın öyküsü. Hiç bitmesini istemediğiniz bir roman.

Emrullah Kaya